7 litewskich przysmaków, których musisz spróbować.
Najbardziej popularne dania kuchni litewskiej, obok których nie możesz przejść obojętnie. Oto lista 7 pysznych litewskich dań, których każdy powinien spróbować odwiedzając ten kraj.
Cepeliny – jest to chyba jedno z najbardziej popularnych dań na Litwie. Są to spore ziemniaczane pyzy, te najbardziej tradycyjne – z mięsem podawane są ze śmietaną i skwarkami czy też często z sosem grzybowym. W każdym wydaniu są tak samo wyśmienite. Można znaleźć również wegetariańską wersję cepelinów – nadziewane białym serem i polane śmietaną. Każdy może znaleźć coś dla siebie.
Kibiny – czyli innymi słowy karaimskie pierogi pochodzące z Troków – koniecznie musicie ich spróbować będąc w tamtych okolicach. Te najbardziej tradycyjne kibiny przygotowywane są z jagnięciny, ale do wyboru macie też ogromny wachlarz innych smaków, takich jak np. kibiny ze szpinakiem i twarogiem, z żółtym serem i warzywami, a nawet z czekoladą!
Chłodnik litewski – danie znane chyba każdemu, idealne na upalny, letni dzień. Przepyszna litewska zupa przygotowywana jest zazwyczaj z kefiru, buraczków i szczypiorku, w wielu litewskich restauracjach podawana jest z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaczków.
Kugelis – pomimo tajemniczej nazwy jest to po prostu babka ziemniaczana, przygotowywana z kawałkami kurczaka. Kugelis zapieka się w tradycyjnych glinianych naczyniach, tak aby potrawa nabrała niepowtarzalnego smaku i charakteru.
Skilandis – po polsku zwana Kindziukiem, jest to twarda, suszona wędlina o wyraźnym smaku, najczęściej ma kształt dużej mięsnej kuli o dość ciemnym kolorze. Najpyszniejsze kindziuki można kupić na jarmarkach, ale są one również dostępne na dziale mięsnym w niemal każdym supermarkecie na Litwie.
Czeburaki – są to placki smażone na głębokim oleju nadziewane mięsem mielonym. Najpyszniejsze litewskie przysmaki są te świeże i gorące, które możecie znaleźć na tamtejszych jarmarkach.
Kołduny – są bardzo podobne do polskich uszek, które możemy znaleźć w barszczu, różnią się jedynie sposobem podania. Kołduny na Litwie podawane są ze śmietaną, możemy jednak znaleźć wersje podawane z sosem czosnkowym.