Kilka sposobów na zdrowe odżywianie
Zima to czas, w którym zdecydowanie mniejszą uwagę przykłada się do tego co ląduje na talerzu. Brakuje świeżych owoców i warzyw, które często zastępowane są tłustszym mięsem. Na efekty
Jak odpowiednio zadbać o suplementację?
W przypadku obniżonego poziomu żelaza we krwi, warto sięgać po produkty bogate w ten pierwiastek. Liczne warzywa zielone, liściaste, ale także niektóre owoce są doskonałym źródłem
Joga, kurs trenera personalnego - trójmiasto: Gdańsk
Praca trenera personalnego może być doskonałym pomysłem na karierę. Jest to rozwiązanie dla osób, które lubią aktywność fizyczną i interesują się tą tematyką. W jaki
Pielęgnacja włosów w wieku dojrzałym.
Gorsza kondycja włosów zależy między innymi od nieprawidłowej diety, stresu, zmian hormonalnych. Z wiekiem zmniejsza się też aktywność genów odpowiedzialnych za powstawanie keratyny
Kosmetyki naturalne - internetowy sklep z kosmetykami. Pudełka na kosmetyki
Kosmetyki naturalne są to produkty, które w swoim składzie zawierają substancję oraz składniki pochodzenia naturalnego zarówno roślinnego jak
Wszystko o diecie Cambidge
Dieta stworzona na uniwersytecie Cambridge to jedna z najsłynniejszych diet odchudzających, która zyskała tysiące zwolenników na całym świecie. Gwarantuje szybkie efekty - zrzucenie nawet kilku
Specyfiki pomocne w odchudzaniu
Wiele osób, które zaczynają się odchudzać zadaje sobie pytanie o to, czy można ten proces nieco przyspieszyć. Owszem, można, jednak trzeba przy tym pamiętać, że najlepsze i najbardziej

Olej z ostropestu DAWKOWANIE

cze 10, 2020 przez

Olej z ostropestu DAWKOWANIE

Znamy już zbawienne właściwości oleju z ostropestu, wiemy też w jakich dziedzinach życia warto go wykorzystywać. Pozostaje nam jedno – korzystać. Aby było to bezpieczne należy wiedzieć jak dawkować produkt i nieco bardziej i głębiej poznać jego specyfikę.
Olej z ostropestu posiada lekko gorzki, orzechowy smak, barwę żółto-brązową. Proces jego produkcji polega na mechanicznym wyciskaniu oleju w niewysokiej temperaturze, która nie przekracza 40 stopni Cejsjusza. Jest to bardzo dobra metoda produkcji, dzięki której olej zachowuje swoje wszystkie naturalne właściwości. Na żadnym jej etapie produkt nie jest poddawany rafinacji i filtracji.
Poleca się jego stosowanie osobom, które chcą poprawić swój apetyt, wspomóc zdrowie oraz urodę, oczyścić organizm a także dbać o świeży (i zdrowy) oddech.
Po pierwsze – i najważniejsze – olej z ostropestu w kuchni stosuje się wyłącznie na zimno. Jest to bardzo ważne, ponieważ w trakcie obróbki termicznej wszystkie wartościowe substancje zawarte w oleju, o które dbali producenci w procesie jego wytwarzania, ulegają wyniszczeniu. Można używać go jako dodatek do sałatek, koktajli, twarogów, gotowanych warzyw.
Aby w pełni korzystać z prozdrowotnych właściwości oleju warto zwrócić uwagę na jego świeżość – choć można kupić go w wielu sklepach, często lepiej pokusić się o kontakt z dostawcą i nabyć go bezpośrednio od niego. Wtedy zyskamy pewność, że dostaniemy produkt najwyższej jakości.
Należy przechowywać go w chłodnym, suchym miejscu. Po otwarciu zaleca się przechowywanie go w ciemnym szkle, w lodówce w temperaturze 4-10 stopni Cejsjusza, wtedy nie straci on swoich właściwości.

Olej z ostropestu dawkowanie
Można spożywać go profilaktycznie, w formie doustnej lub jako dodatek do wielu potraw, nie należy przekraczać przy tym dawki maksymalnie dwóch łyżeczek dziennie. Zbyt duża jego ilość może powodować szereg skutków ubocznych, choć niezbyt poważnych – to z pewnością uciążliwych, takich jak: biegunka, dolegliwości ze strony układu pokarmowego (nudności, wymioty), świąd czy bóle głowy.
Jeśli przyjmujemy go doustnie, zaleca się spożywanie go po posiłku, ze względu na jego właściwości wspomagające wytwarzanie żółci i soku żołądkowego.

 

Podobne

Tagi