Internetowe kalkulatory BMI
Obliczając swój wskaźnik masy ciała (BMI) warto skorzystać z internetowych kalkulatorów BMI. Wzór na wyliczenie nie jest trudny - masę ciała wyrażoną w kilogramach należy podzielić przez wzrost
Hybrydy - manicure hybrydowy Warszawa Wola cennik, rezerwacja
Hybrydowy manicure jest to zabieg, który można wykonać nie tylko w salonie kosmetycznym, ale również samodzielnie w domu. Hybrydę nakłada się zwykle w kilkanaście
Naturalny preparat przyspieszający odchudzanie
Zielona herbata powoli staje się nieodłączonym elementem niemal każdej kiedy odchudzającej. Nic w tym dziwnego, wszystko za sprawą jej niezwykłych właściwości prozdrowotnych.
Sprytny sposób na oszczędność czasu przy makijażu
Nieskazitelna cera i wyraziste spojrzenie, to dwie cechy o które większość kobiet zabiega każdego dnia. Delikatny makijaż podkreśla zalety urody kryjąc tym samym jej drobne
Wszystko o diecie Cambidge
Dieta stworzona na uniwersytecie Cambridge to jedna z najsłynniejszych diet odchudzających, która zyskała tysiące zwolenników na całym świecie. Gwarantuje szybkie efekty - zrzucenie nawet kilku
Perfekcyjne przygotowanie płytki kluczem do trwałego manicure.
Piękne i zadbane dłonie to atrybut każdej kobiety. W dzisiejszych czasach Panie regularnie korzystają z usług manicurzystek, aby móc cieszyć się piękną stylizacją
Mleko jako kosmetyk.
Warto używać mleka jako domowego kosmetyku w domowych zabiegach pielęgnacyjnych. Większość z nas zawsze ma w lodówce mleko i kefir są one lubianym składnikami mają również substancje odżywcze konieczne

Olej z ostropestu DAWKOWANIE

cze 10, 2020 przez

Olej z ostropestu DAWKOWANIE

Znamy już zbawienne właściwości oleju z ostropestu, wiemy też w jakich dziedzinach życia warto go wykorzystywać. Pozostaje nam jedno – korzystać. Aby było to bezpieczne należy wiedzieć jak dawkować produkt i nieco bardziej i głębiej poznać jego specyfikę.
Olej z ostropestu posiada lekko gorzki, orzechowy smak, barwę żółto-brązową. Proces jego produkcji polega na mechanicznym wyciskaniu oleju w niewysokiej temperaturze, która nie przekracza 40 stopni Cejsjusza. Jest to bardzo dobra metoda produkcji, dzięki której olej zachowuje swoje wszystkie naturalne właściwości. Na żadnym jej etapie produkt nie jest poddawany rafinacji i filtracji.
Poleca się jego stosowanie osobom, które chcą poprawić swój apetyt, wspomóc zdrowie oraz urodę, oczyścić organizm a także dbać o świeży (i zdrowy) oddech.
Po pierwsze – i najważniejsze – olej z ostropestu w kuchni stosuje się wyłącznie na zimno. Jest to bardzo ważne, ponieważ w trakcie obróbki termicznej wszystkie wartościowe substancje zawarte w oleju, o które dbali producenci w procesie jego wytwarzania, ulegają wyniszczeniu. Można używać go jako dodatek do sałatek, koktajli, twarogów, gotowanych warzyw.
Aby w pełni korzystać z prozdrowotnych właściwości oleju warto zwrócić uwagę na jego świeżość – choć można kupić go w wielu sklepach, często lepiej pokusić się o kontakt z dostawcą i nabyć go bezpośrednio od niego. Wtedy zyskamy pewność, że dostaniemy produkt najwyższej jakości.
Należy przechowywać go w chłodnym, suchym miejscu. Po otwarciu zaleca się przechowywanie go w ciemnym szkle, w lodówce w temperaturze 4-10 stopni Cejsjusza, wtedy nie straci on swoich właściwości.

Olej z ostropestu dawkowanie
Można spożywać go profilaktycznie, w formie doustnej lub jako dodatek do wielu potraw, nie należy przekraczać przy tym dawki maksymalnie dwóch łyżeczek dziennie. Zbyt duża jego ilość może powodować szereg skutków ubocznych, choć niezbyt poważnych – to z pewnością uciążliwych, takich jak: biegunka, dolegliwości ze strony układu pokarmowego (nudności, wymioty), świąd czy bóle głowy.
Jeśli przyjmujemy go doustnie, zaleca się spożywanie go po posiłku, ze względu na jego właściwości wspomagające wytwarzanie żółci i soku żołądkowego.

 

Podobne

Tagi