Codzienna pielęgnacja cery - naturalny krem do twarzy do cery normalnej i suchej
Kobiety od zawsze dbały o swoją skórę na twarzy w sposób szczególny. Nakładały sera do twarzy, kremy odpowiednie do rodzaju skóry, tonizowały
Sposoby na zdrowe zęby
Higiena jamy ustnej jest niezmiernie ważna. Tylko dbając o zęby we właściwy sposób można przyczynić się do tego, że będą zdrowe, a uśmiech będzie olśniewający. Z zębami jest tak jak z wagą czy kondycją
Naturalne sposoby dbania o skórę.
Piękne i zadbane ciało jest niezwykle ważne dla wielu kobiet. To nie tylko kwestia wyglądu, ale zdrowia, unikania alergii skórnej, podrażnień czy szybszego starzenia się skóry. Jakimi
Szybki sposób na redukcję wagi
Redukcja tkanki tłuszczowej dla wielu osób stanowi ogromne wyzwanie. Podejmują oni różnorodne próby zrzucenia nadprogramowych kilogramów. Jak twierdzą eksperci od dietetyki i zdrowego odżywiania,
Jak zorganizować najtrudniejsze wydarzenie w życiu?
Jeżeli masz już pierścionek zaręczynowy na palcu i szykujesz się do organizacji największej imprezy swojego życia to trafiłaś na doskonały artykuł w którym opowiem Ci
Mleko jako kosmetyk.
Warto używać mleka jako domowego kosmetyku w domowych zabiegach pielęgnacyjnych. Większość z nas zawsze ma w lodówce mleko i kefir są one lubianym składnikami mają również substancje odżywcze konieczne
Mity na tematy trwałego makijażu brwi
Wiele osób słysząc o zabiegu permanentnego makijażu brwi ma pewne obawy. Zabieg trwałego makijażu brwi obrósł z tej przyczyny w wiele mitów, które krążąc w środowisku kobiet szkodzą

Olej z ostropestu DAWKOWANIE

cze 10, 2020 przez

Olej z ostropestu DAWKOWANIE

Znamy już zbawienne właściwości oleju z ostropestu, wiemy też w jakich dziedzinach życia warto go wykorzystywać. Pozostaje nam jedno – korzystać. Aby było to bezpieczne należy wiedzieć jak dawkować produkt i nieco bardziej i głębiej poznać jego specyfikę.
Olej z ostropestu posiada lekko gorzki, orzechowy smak, barwę żółto-brązową. Proces jego produkcji polega na mechanicznym wyciskaniu oleju w niewysokiej temperaturze, która nie przekracza 40 stopni Cejsjusza. Jest to bardzo dobra metoda produkcji, dzięki której olej zachowuje swoje wszystkie naturalne właściwości. Na żadnym jej etapie produkt nie jest poddawany rafinacji i filtracji.
Poleca się jego stosowanie osobom, które chcą poprawić swój apetyt, wspomóc zdrowie oraz urodę, oczyścić organizm a także dbać o świeży (i zdrowy) oddech.
Po pierwsze – i najważniejsze – olej z ostropestu w kuchni stosuje się wyłącznie na zimno. Jest to bardzo ważne, ponieważ w trakcie obróbki termicznej wszystkie wartościowe substancje zawarte w oleju, o które dbali producenci w procesie jego wytwarzania, ulegają wyniszczeniu. Można używać go jako dodatek do sałatek, koktajli, twarogów, gotowanych warzyw.
Aby w pełni korzystać z prozdrowotnych właściwości oleju warto zwrócić uwagę na jego świeżość – choć można kupić go w wielu sklepach, często lepiej pokusić się o kontakt z dostawcą i nabyć go bezpośrednio od niego. Wtedy zyskamy pewność, że dostaniemy produkt najwyższej jakości.
Należy przechowywać go w chłodnym, suchym miejscu. Po otwarciu zaleca się przechowywanie go w ciemnym szkle, w lodówce w temperaturze 4-10 stopni Cejsjusza, wtedy nie straci on swoich właściwości.

Olej z ostropestu dawkowanie
Można spożywać go profilaktycznie, w formie doustnej lub jako dodatek do wielu potraw, nie należy przekraczać przy tym dawki maksymalnie dwóch łyżeczek dziennie. Zbyt duża jego ilość może powodować szereg skutków ubocznych, choć niezbyt poważnych – to z pewnością uciążliwych, takich jak: biegunka, dolegliwości ze strony układu pokarmowego (nudności, wymioty), świąd czy bóle głowy.
Jeśli przyjmujemy go doustnie, zaleca się spożywanie go po posiłku, ze względu na jego właściwości wspomagające wytwarzanie żółci i soku żołądkowego.

 

Podobne

Tagi