Łączenie różnych diet
Dieta połączona z jednoczesnym zażywaniem tabletek odchudzających może mieć tragiczne skutki dla zdrowia naszego organizmu, warto zobaczyć jak zachowuje się przy takim połączeniu nasz indeks bmi.
Stylizacja zarostu
Broda jest obecnie bardzo modna. Noszą ją wszyscy – zarówno młodzi, jak i starsi; studenci i właściciele firm. Pojawia się coraz więcej Barber shopów, czyli miejsc, w których panowie mogą liczyć na
Kiedy nie dostrzegasz w życiu szczęścia... ale nie tylko.
Może nam się wydawać, że na co dzień chodzimy z oczyma szeroko otwartymi, rozglądając się po świecie i za tym, czego szukamy... Ale czy rzeczywiście to "coś" widzimy?
Jak skutecznie pomagać poszkodowanym?
O wypadki wcale nie tak trudno. Można być zarówno świadkiem jak i uczestnikiem wypadku niemal na każdym kroku - czy to w drodze do pracy czy w zaciszu własnego domostwa. Wypadki są
Odchudzasz się? Nie zapomnij o wskaźniku BMI!
Wiele osób deklaruje zmianę sposobów odżywiania wraz z nastaniem wiosny - ma to zapewne związek z faktem, że jest to najlepszy czas w roku (a może jeden z wielu...) kiedy
Przepuklina dyskowa - leczenie
Przepuklina dysku jest również znana jako wysunięty, pęknięty lub wybrzuszony dysk. Jest to jedna z najczęstszych przyczyn bólu szyi, pleców i nóg. W większości przypadków przepukliny dysków
Co nam da jedzenie orzechów włoskich?
Ciężko jest znaleźć kogoś, kto nie lubi orzechów. Szczególnie dużym zainteresowaniem cieszą się orzechy włoskie. W końcu można je jeść jako samodzielną przekąskę, jak i też jako dodatek

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

sty 9, 2021 by

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

Alkohol od zawsze wykorzystywany jest w przygotowywaniu potraw kuchni całego świata. Lokalne trunki nadają daniom wyjątkowego aromatu i wykwintnego smaku. Podczas obróbki cieplnej alkohol zostaje odparowany, przez co dania z jego dodatkiem mogą być spożywane także przez dzieci czy kobiety w ciąży – zostaje po nim jedynie oryginalny posmak.

Wino w kuchni

Bez wątpienia w gastronomii najczęściej wykorzystuje się różnego rodzaju wina. Wina białe serwuje się do dań z owoców morza i ryb, zaś czerwone świetnie sprawdzają się do potraw na bazie wołowiny i wieprzowiny. Wina dodaje się m.in. do dań kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej. Białe wino to obowiązkowy składnik prawdziwego risotta, zaś czerwone – choćby wołowiny po burgundzku, czyli wykwintnego, jednego z najbardziej charakterystycznych dań kuchni francuskiej. Wina świetnie sprawdzą się do podduszania mięsa i owoców morza. To obowiązkowy dodatek do aromatycznych krewetek czy duszonych ślimaków.

Piwo w daniach tradycyjnych

Jasne piwo serwowane jest m.in. do dań z grilla, a także niektórych dań mięsnych. To także składnik niektórych marynat – świetnie sprawdzi się do zamarynowania udek lub skrzydełek z kurczaka, pozostawi wspaniały posmak na mięsie oraz sprawi, że skórka będzie niezwykle chrupiąca. Popularną potrawą jest także kurczak z rożna na butelce jasnego piwa. Z ciemnego piwa możemy przyrządzić również wspaniałą marynatę do pieczonych żeberek.

Inne alkohole w kuchni

Wśród mocnych alkoholi z pewnością wyróżnić należy whisky, które świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsnych marynat – aromat tego trunku doskonale komponuje się ze smakiem żeberek i grillowanego mięsa. Swoje zastosowanie w kuchni znajdą również owocowe, słodkie nalewki. Nalewkę śliwkową możemy używać m.in. do różnych dań wigilijnych oraz potraw na bazie kapusty, takich jak bigos. Wykorzystywać je możemy również do przyrządzania słodkich sosów deserowych, które następnie serwowane będą jako dodatek do bezy, sernika, lodów lub panna cotty.

 

Related Posts

Tags