Jak spędzić zimę w mieście?
Zima to okres, na który wiele osób czeka z utęsknieniem. Zabawy na białym puchu stają się coraz bardziej popularne. Zaliczają się do nich głównie jazda na nartach, zjazdy na desce czy szaleństwa
Gdzie można kupić profesjonalne artykuły fryzjerskie?
Dla niektórych osób, dbanie o fryzurę jest bardzo ważnym elementem codziennej higieny. Nie wystarczy wymyć włosów dwa razy w tygodniu - o nie, w takim przypadku konieczna
Zabiegi poprawiające kondycję cery
Rozwój kosmetologii w naszym kraju widoczny jest gołym okiem. Jeszcze kilkanaście lat temu salony kosmetyczne z prawdziwego zdarzenia można było spotkać tylko i wyłącznie na obszarach
Ból brzucha? Są na to sposoby i to bez użycia tabletek!
Ból nigdy nie jest miły, ale zazwyczaj w taki sposób organizm pokazuje nam, że coś jest nie tak. Informuje nas, że nie funkcjonuje prawidłowo lub gdy dojdzie do
Alkohol w kuchni - jak go wykorzystać?
Alkohol od zawsze wykorzystywany jest w przygotowywaniu potraw kuchni całego świata. Lokalne trunki nadają daniom wyjątkowego aromatu i wykwintnego smaku. Podczas obróbki cieplnej
Przepuklina dyskowa - leczenie
Przepuklina dysku jest również znana jako wysunięty, pęknięty lub wybrzuszony dysk. Jest to jedna z najczęstszych przyczyn bólu szyi, pleców i nóg. W większości przypadków przepukliny dysków
Dlaczego warto chodzić do fryzjera?
Salony fryzjerskie są coraz bardziej popularne, jednak wciąż nie brakuje osób, które takie miejsca omijają szerokim łukiem, twierdząc że same umieją podcinać włosy i układać takie fryzury

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

sty 9, 2021 przez

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

Alkohol od zawsze wykorzystywany jest w przygotowywaniu potraw kuchni całego świata. Lokalne trunki nadają daniom wyjątkowego aromatu i wykwintnego smaku. Podczas obróbki cieplnej alkohol zostaje odparowany, przez co dania z jego dodatkiem mogą być spożywane także przez dzieci czy kobiety w ciąży – zostaje po nim jedynie oryginalny posmak.

Wino w kuchni

Bez wątpienia w gastronomii najczęściej wykorzystuje się różnego rodzaju wina. Wina białe serwuje się do dań z owoców morza i ryb, zaś czerwone świetnie sprawdzają się do potraw na bazie wołowiny i wieprzowiny. Wina dodaje się m.in. do dań kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej. Białe wino to obowiązkowy składnik prawdziwego risotta, zaś czerwone – choćby wołowiny po burgundzku, czyli wykwintnego, jednego z najbardziej charakterystycznych dań kuchni francuskiej. Wina świetnie sprawdzą się do podduszania mięsa i owoców morza. To obowiązkowy dodatek do aromatycznych krewetek czy duszonych ślimaków.

Piwo w daniach tradycyjnych

Jasne piwo serwowane jest m.in. do dań z grilla, a także niektórych dań mięsnych. To także składnik niektórych marynat – świetnie sprawdzi się do zamarynowania udek lub skrzydełek z kurczaka, pozostawi wspaniały posmak na mięsie oraz sprawi, że skórka będzie niezwykle chrupiąca. Popularną potrawą jest także kurczak z rożna na butelce jasnego piwa. Z ciemnego piwa możemy przyrządzić również wspaniałą marynatę do pieczonych żeberek.

Inne alkohole w kuchni

Wśród mocnych alkoholi z pewnością wyróżnić należy whisky, które świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsnych marynat – aromat tego trunku doskonale komponuje się ze smakiem żeberek i grillowanego mięsa. Swoje zastosowanie w kuchni znajdą również owocowe, słodkie nalewki. Nalewkę śliwkową możemy używać m.in. do różnych dań wigilijnych oraz potraw na bazie kapusty, takich jak bigos. Wykorzystywać je możemy również do przyrządzania słodkich sosów deserowych, które następnie serwowane będą jako dodatek do bezy, sernika, lodów lub panna cotty.

 

Podobne

Tagi