Produkty do kąpieli - bielenda olejek do kąpieli. Kule kąpielowe
Wiele osób po ciężkim i wyczerpującym dniu w pracy, lubi wrócić do domu i wziąć długą i odprężającą kąpiel w wannie. Podczas tych kąpieli warto stosować
Codzienna pielęgnacja cery - naturalny krem do twarzy do cery normalnej i suchej
Kobiety od zawsze dbały o swoją skórę na twarzy w sposób szczególny. Nakładały sera do twarzy, kremy odpowiednie do rodzaju skóry, tonizowały
Sprytny sposób na oszczędność czasu przy makijażu
Nieskazitelna cera i wyraziste spojrzenie, to dwie cechy o które większość kobiet zabiega każdego dnia. Delikatny makijaż podkreśla zalety urody kryjąc tym samym jej drobne
Usługi fryzjerskie na terenie Poznania
Każda kobieta doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak duży wpływ na dobre samopoczucie ma odpowiednia fryzura. W tej kwestii nie ma co oszczędzać. Warto korzystać ze sprawdzonych
Bezpieczne tabletki na odchudzanie - acai berry 900, green coffee plus: opinie.
Odchudzanie jest to proces długotrwały, który wymaga wyrzeczeń. Jeśli musimy zgubić większą ilość kilogramów należy przygotować się na kilkumiesięczną
Popularne portale internetowe dla kobiet
Dostęp do Internetu jest coraz powszechniejszy. Urządzenia ze stałym dostępem do sieci posiadają już nie tylko mieszkańcy wielkich miast ale także osoby mieszkające na wsiach.
Dziedziny dermatologii
Dermatolog to lekarz specjalista zajmujący się rozpoznaniem, profilaktyką oraz leczeniem chorób, objawiających się na skórze, paznokciach, a także włosach. Dermatologia to nauka badająca przyczyny

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

sty 9, 2021 przez

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

Alkohol od zawsze wykorzystywany jest w przygotowywaniu potraw kuchni całego świata. Lokalne trunki nadają daniom wyjątkowego aromatu i wykwintnego smaku. Podczas obróbki cieplnej alkohol zostaje odparowany, przez co dania z jego dodatkiem mogą być spożywane także przez dzieci czy kobiety w ciąży – zostaje po nim jedynie oryginalny posmak.

Wino w kuchni

Bez wątpienia w gastronomii najczęściej wykorzystuje się różnego rodzaju wina. Wina białe serwuje się do dań z owoców morza i ryb, zaś czerwone świetnie sprawdzają się do potraw na bazie wołowiny i wieprzowiny. Wina dodaje się m.in. do dań kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej. Białe wino to obowiązkowy składnik prawdziwego risotta, zaś czerwone – choćby wołowiny po burgundzku, czyli wykwintnego, jednego z najbardziej charakterystycznych dań kuchni francuskiej. Wina świetnie sprawdzą się do podduszania mięsa i owoców morza. To obowiązkowy dodatek do aromatycznych krewetek czy duszonych ślimaków.

Piwo w daniach tradycyjnych

Jasne piwo serwowane jest m.in. do dań z grilla, a także niektórych dań mięsnych. To także składnik niektórych marynat – świetnie sprawdzi się do zamarynowania udek lub skrzydełek z kurczaka, pozostawi wspaniały posmak na mięsie oraz sprawi, że skórka będzie niezwykle chrupiąca. Popularną potrawą jest także kurczak z rożna na butelce jasnego piwa. Z ciemnego piwa możemy przyrządzić również wspaniałą marynatę do pieczonych żeberek.

Inne alkohole w kuchni

Wśród mocnych alkoholi z pewnością wyróżnić należy whisky, które świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsnych marynat – aromat tego trunku doskonale komponuje się ze smakiem żeberek i grillowanego mięsa. Swoje zastosowanie w kuchni znajdą również owocowe, słodkie nalewki. Nalewkę śliwkową możemy używać m.in. do różnych dań wigilijnych oraz potraw na bazie kapusty, takich jak bigos. Wykorzystywać je możemy również do przyrządzania słodkich sosów deserowych, które następnie serwowane będą jako dodatek do bezy, sernika, lodów lub panna cotty.

 

Podobne

Tagi