Lateralizacja u małych dzieci
Żaden rodzic nie chce, aby jego dziecko chorowało i nie mogło rozwijać się prawidłowo. Z tego powodu szczególna troska o zdrowie niemowlaka jest niezwykle istotna. Zawsze należy pilnie obserwować
Jak spędzić zimę w mieście?
Zima to okres, na który wiele osób czeka z utęsknieniem. Zabawy na białym puchu stają się coraz bardziej popularne. Zaliczają się do nich głównie jazda na nartach, zjazdy na desce czy szaleństwa
Sprytny sposób na oszczędność czasu przy makijażu
Nieskazitelna cera i wyraziste spojrzenie, to dwie cechy o które większość kobiet zabiega każdego dnia. Delikatny makijaż podkreśla zalety urody kryjąc tym samym jej drobne
Rozjaśnij swój uśmiech dzięki laserowemu wybielaniu w Lublinie
Laserowe wybielanie zębów jest coraz bardziej popularnym zabiegiem stomatologii estetycznej, który może pomóc Ci osiągnąć jaśniejszy, bielszy uśmiech. Jest
Zachowaj zdrowie na wiosnę.
Cieplejsza pogoda i jasne niebo wiosną mogą przynieść wiele emocji po miesiącach zimowych. Zmiana pór roku to także doskonały czas na przyjęcie nowych zdrowych nawyków lub przejęcie kontroli
Pranie na telefon - gdzie zadzwonić?
W ostatnim czasie pranie na telefon warszawa stało się niezwykle popularne i coraz więcej osób korzysta z tego rozwiązania na co dzień. Pranie na telefon m bardzo dużo zalet, a główną
Odchudzasz się? Nie zapomnij o wskaźniku BMI!
Wiele osób deklaruje zmianę sposobów odżywiania wraz z nastaniem wiosny - ma to zapewne związek z faktem, że jest to najlepszy czas w roku (a może jeden z wielu...) kiedy

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

sty 9, 2021 przez

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

Alkohol od zawsze wykorzystywany jest w przygotowywaniu potraw kuchni całego świata. Lokalne trunki nadają daniom wyjątkowego aromatu i wykwintnego smaku. Podczas obróbki cieplnej alkohol zostaje odparowany, przez co dania z jego dodatkiem mogą być spożywane także przez dzieci czy kobiety w ciąży – zostaje po nim jedynie oryginalny posmak.

Wino w kuchni

Bez wątpienia w gastronomii najczęściej wykorzystuje się różnego rodzaju wina. Wina białe serwuje się do dań z owoców morza i ryb, zaś czerwone świetnie sprawdzają się do potraw na bazie wołowiny i wieprzowiny. Wina dodaje się m.in. do dań kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej. Białe wino to obowiązkowy składnik prawdziwego risotta, zaś czerwone – choćby wołowiny po burgundzku, czyli wykwintnego, jednego z najbardziej charakterystycznych dań kuchni francuskiej. Wina świetnie sprawdzą się do podduszania mięsa i owoców morza. To obowiązkowy dodatek do aromatycznych krewetek czy duszonych ślimaków.

Piwo w daniach tradycyjnych

Jasne piwo serwowane jest m.in. do dań z grilla, a także niektórych dań mięsnych. To także składnik niektórych marynat – świetnie sprawdzi się do zamarynowania udek lub skrzydełek z kurczaka, pozostawi wspaniały posmak na mięsie oraz sprawi, że skórka będzie niezwykle chrupiąca. Popularną potrawą jest także kurczak z rożna na butelce jasnego piwa. Z ciemnego piwa możemy przyrządzić również wspaniałą marynatę do pieczonych żeberek.

Inne alkohole w kuchni

Wśród mocnych alkoholi z pewnością wyróżnić należy whisky, które świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsnych marynat – aromat tego trunku doskonale komponuje się ze smakiem żeberek i grillowanego mięsa. Swoje zastosowanie w kuchni znajdą również owocowe, słodkie nalewki. Nalewkę śliwkową możemy używać m.in. do różnych dań wigilijnych oraz potraw na bazie kapusty, takich jak bigos. Wykorzystywać je możemy również do przyrządzania słodkich sosów deserowych, które następnie serwowane będą jako dodatek do bezy, sernika, lodów lub panna cotty.

 

Podobne

Tagi