Czy herbata może być niebezpieczna?
Nie wyobrażasz sobie w chłodniejsze dni pod kocem z dobrą książką bez kubka herbaty w ręku? Sprawdź na co uważać, zanim napijesz się herbaty.

Wybierając herbatę w sklepie zwróćmy
Rodzaje aparatów ortodontycznych
Choć rodzajów aparatów ortodontycznych dostępnych na rynku jest bardzo wiele, tradycyjnie dzielą się one na te, które zakładane są na stałe, oraz takie, które możemy dowolnie wyciągać.
Renomowane spalacze tłuszczu
Osoby ćwiczące na siłowni i dbające o własną sylwetkę doskonale wiedzą jakim wyzwaniem jest pozbycie się nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej. Nawet wielogodzinny trening siłowy nie przyniesie
Bezpieczne tabletki na odchudzanie - acai berry 900, green coffee plus: opinie.
Odchudzanie jest to proces długotrwały, który wymaga wyrzeczeń. Jeśli musimy zgubić większą ilość kilogramów należy przygotować się na kilkumiesięczną
Internetowe kalkulatory BMI
Obliczając swój wskaźnik masy ciała (BMI) warto skorzystać z internetowych kalkulatorów BMI. Wzór na wyliczenie nie jest trudny - masę ciała wyrażoną w kilogramach należy podzielić przez wzrost
Franczyza odzieżowa Twojej ulubionej marki
Ulubione marki franczyza odzież i świat mody - czy możesz również w tym uczestniczyć? Zdecydowanie tak, od kiedy franczyza stała się tak popularnym oraz dochodowym pomysłem na
Czy warto robić hennę?
Henna to naturalny barwnik wykorzystywany do farbowania rzęs i brwi zarówno w zakładach kosmetycznych, jak i w warunkach domowych. Położenie preparatu jest łatwe i szybkie, co pozwala wykonać zabieg

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

sty 9, 2021 przez

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

Alkohol od zawsze wykorzystywany jest w przygotowywaniu potraw kuchni całego świata. Lokalne trunki nadają daniom wyjątkowego aromatu i wykwintnego smaku. Podczas obróbki cieplnej alkohol zostaje odparowany, przez co dania z jego dodatkiem mogą być spożywane także przez dzieci czy kobiety w ciąży – zostaje po nim jedynie oryginalny posmak.

Wino w kuchni

Bez wątpienia w gastronomii najczęściej wykorzystuje się różnego rodzaju wina. Wina białe serwuje się do dań z owoców morza i ryb, zaś czerwone świetnie sprawdzają się do potraw na bazie wołowiny i wieprzowiny. Wina dodaje się m.in. do dań kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej. Białe wino to obowiązkowy składnik prawdziwego risotta, zaś czerwone – choćby wołowiny po burgundzku, czyli wykwintnego, jednego z najbardziej charakterystycznych dań kuchni francuskiej. Wina świetnie sprawdzą się do podduszania mięsa i owoców morza. To obowiązkowy dodatek do aromatycznych krewetek czy duszonych ślimaków.

Piwo w daniach tradycyjnych

Jasne piwo serwowane jest m.in. do dań z grilla, a także niektórych dań mięsnych. To także składnik niektórych marynat – świetnie sprawdzi się do zamarynowania udek lub skrzydełek z kurczaka, pozostawi wspaniały posmak na mięsie oraz sprawi, że skórka będzie niezwykle chrupiąca. Popularną potrawą jest także kurczak z rożna na butelce jasnego piwa. Z ciemnego piwa możemy przyrządzić również wspaniałą marynatę do pieczonych żeberek.

Inne alkohole w kuchni

Wśród mocnych alkoholi z pewnością wyróżnić należy whisky, które świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsnych marynat – aromat tego trunku doskonale komponuje się ze smakiem żeberek i grillowanego mięsa. Swoje zastosowanie w kuchni znajdą również owocowe, słodkie nalewki. Nalewkę śliwkową możemy używać m.in. do różnych dań wigilijnych oraz potraw na bazie kapusty, takich jak bigos. Wykorzystywać je możemy również do przyrządzania słodkich sosów deserowych, które następnie serwowane będą jako dodatek do bezy, sernika, lodów lub panna cotty.

 

Podobne

Tagi