Internetowy sklep stomatologiczny - zalety!
Wyposażenie gabinetu stomatologicznego nie należy do najłatwiejszych. Znalezienie sprzętu, środków, materiałów oraz stałe utrzymywanie zapasów na poziomie umożliwiającym pracę
Internetowe kalkulatory BMI
Obliczając swój wskaźnik masy ciała (BMI) warto skorzystać z internetowych kalkulatorów BMI. Wzór na wyliczenie nie jest trudny - masę ciała wyrażoną w kilogramach należy podzielić przez wzrost
Mleko jako kosmetyk.
Warto używać mleka jako domowego kosmetyku w domowych zabiegach pielęgnacyjnych. Większość z nas zawsze ma w lodówce mleko i kefir są one lubianym składnikami mają również substancje odżywcze konieczne
Ciąża a wada wzroku
Ciąża a wada wzroku
Od dawna krąży wiele mitów na temat negatywnego wpływu ciąży na wzrok. Na szczęście większość z nich to zwykłe mrzonki. Pogorszenie wzroku w ciąży jest możliwe, jednak w zdecydowanej
Prezent dla seniorów
Czy Ty również masz problem, gdy przychodzi do kupowania prezentów swoim rodzicom lub dziadkom? Przecież oni zawsze mówią: "Kochana, ale my wszystko mamy! Nic nie potrzebujemy! Nie kupujcie nam nic!",
Higiena jamy ustnej - pasty do zębów. Szczoteczka międzyzębowa.
Higiena jamy ustnej jest niezwykle ważna. Dzięki temu dbamy o nasze zęby, a co za tym idzie o nasze zdrowie. Zęby należy myć co najmniej dwa razy dziennie.
Produkty do kąpieli - bielenda olejek do kąpieli. Kule kąpielowe
Wiele osób po ciężkim i wyczerpującym dniu w pracy, lubi wrócić do domu i wziąć długą i odprężającą kąpiel w wannie. Podczas tych kąpieli warto stosować

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

sty 9, 2021 przez

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

Alkohol od zawsze wykorzystywany jest w przygotowywaniu potraw kuchni całego świata. Lokalne trunki nadają daniom wyjątkowego aromatu i wykwintnego smaku. Podczas obróbki cieplnej alkohol zostaje odparowany, przez co dania z jego dodatkiem mogą być spożywane także przez dzieci czy kobiety w ciąży – zostaje po nim jedynie oryginalny posmak.

Wino w kuchni

Bez wątpienia w gastronomii najczęściej wykorzystuje się różnego rodzaju wina. Wina białe serwuje się do dań z owoców morza i ryb, zaś czerwone świetnie sprawdzają się do potraw na bazie wołowiny i wieprzowiny. Wina dodaje się m.in. do dań kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej. Białe wino to obowiązkowy składnik prawdziwego risotta, zaś czerwone – choćby wołowiny po burgundzku, czyli wykwintnego, jednego z najbardziej charakterystycznych dań kuchni francuskiej. Wina świetnie sprawdzą się do podduszania mięsa i owoców morza. To obowiązkowy dodatek do aromatycznych krewetek czy duszonych ślimaków.

Piwo w daniach tradycyjnych

Jasne piwo serwowane jest m.in. do dań z grilla, a także niektórych dań mięsnych. To także składnik niektórych marynat – świetnie sprawdzi się do zamarynowania udek lub skrzydełek z kurczaka, pozostawi wspaniały posmak na mięsie oraz sprawi, że skórka będzie niezwykle chrupiąca. Popularną potrawą jest także kurczak z rożna na butelce jasnego piwa. Z ciemnego piwa możemy przyrządzić również wspaniałą marynatę do pieczonych żeberek.

Inne alkohole w kuchni

Wśród mocnych alkoholi z pewnością wyróżnić należy whisky, które świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsnych marynat – aromat tego trunku doskonale komponuje się ze smakiem żeberek i grillowanego mięsa. Swoje zastosowanie w kuchni znajdą również owocowe, słodkie nalewki. Nalewkę śliwkową możemy używać m.in. do różnych dań wigilijnych oraz potraw na bazie kapusty, takich jak bigos. Wykorzystywać je możemy również do przyrządzania słodkich sosów deserowych, które następnie serwowane będą jako dodatek do bezy, sernika, lodów lub panna cotty.

 

Podobne

Tagi