Kilka sposobów na zdrowe odżywianie
Zima to czas, w którym zdecydowanie mniejszą uwagę przykłada się do tego co ląduje na talerzu. Brakuje świeżych owoców i warzyw, które często zastępowane są tłustszym mięsem. Na efekty
Naturalne sposoby dbania o skórę.
Piękne i zadbane ciało jest niezwykle ważne dla wielu kobiet. To nie tylko kwestia wyglądu, ale zdrowia, unikania alergii skórnej, podrażnień czy szybszego starzenia się skóry. Jakimi
Olejki eteryczne - olejki zapachowe. Dobry olejek arganowy i sosnowy - cena
Olejki eteryczne są to substancje pozyskiwane z różnych części roślin metodą destylacji. To właśnie olejkom eterycznym rośliny zawdzięczają piękny
Lekarstwo dla ciała i duszy
Dieta to jakby drugie ja. Czy Ty też tak masz? Ciągłe przeliczanie kalorii, ważenie, mierzenie i inne zabiegi, które mają nam niby pomóc zrzucić zbędne kilogramy. Czy jest to aż tak bardzo
Na co pomaga i jakie jest działanie Sauny?
Sauna to doskonały sposób relaksu po ciężkim dniu w pracy, po wysiłku, a nawet w czasie przeziębienia, jakie są zalety sauny?
Działanie sauny
Jak działa sauna i jakie są jej
Sklep konopny w Warszawie - Luuz Medic
W dzisiejszych czasach istnieje wiele sposobów, aby dbać o lepsze samopoczucie i zdrowie. Coraz częściej wybieramy dary Matki Natury i szukamy naturalnych rozwiązań dla naszego ciała
Popularne portale internetowe dla kobiet
Dostęp do Internetu jest coraz powszechniejszy. Urządzenia ze stałym dostępem do sieci posiadają już nie tylko mieszkańcy wielkich miast ale także osoby mieszkające na wsiach.

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

sty 9, 2021 przez

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

Alkohol od zawsze wykorzystywany jest w przygotowywaniu potraw kuchni całego świata. Lokalne trunki nadają daniom wyjątkowego aromatu i wykwintnego smaku. Podczas obróbki cieplnej alkohol zostaje odparowany, przez co dania z jego dodatkiem mogą być spożywane także przez dzieci czy kobiety w ciąży – zostaje po nim jedynie oryginalny posmak.

Wino w kuchni

Bez wątpienia w gastronomii najczęściej wykorzystuje się różnego rodzaju wina. Wina białe serwuje się do dań z owoców morza i ryb, zaś czerwone świetnie sprawdzają się do potraw na bazie wołowiny i wieprzowiny. Wina dodaje się m.in. do dań kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej. Białe wino to obowiązkowy składnik prawdziwego risotta, zaś czerwone – choćby wołowiny po burgundzku, czyli wykwintnego, jednego z najbardziej charakterystycznych dań kuchni francuskiej. Wina świetnie sprawdzą się do podduszania mięsa i owoców morza. To obowiązkowy dodatek do aromatycznych krewetek czy duszonych ślimaków.

Piwo w daniach tradycyjnych

Jasne piwo serwowane jest m.in. do dań z grilla, a także niektórych dań mięsnych. To także składnik niektórych marynat – świetnie sprawdzi się do zamarynowania udek lub skrzydełek z kurczaka, pozostawi wspaniały posmak na mięsie oraz sprawi, że skórka będzie niezwykle chrupiąca. Popularną potrawą jest także kurczak z rożna na butelce jasnego piwa. Z ciemnego piwa możemy przyrządzić również wspaniałą marynatę do pieczonych żeberek.

Inne alkohole w kuchni

Wśród mocnych alkoholi z pewnością wyróżnić należy whisky, które świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsnych marynat – aromat tego trunku doskonale komponuje się ze smakiem żeberek i grillowanego mięsa. Swoje zastosowanie w kuchni znajdą również owocowe, słodkie nalewki. Nalewkę śliwkową możemy używać m.in. do różnych dań wigilijnych oraz potraw na bazie kapusty, takich jak bigos. Wykorzystywać je możemy również do przyrządzania słodkich sosów deserowych, które następnie serwowane będą jako dodatek do bezy, sernika, lodów lub panna cotty.

 

Podobne

Tagi