Dostrzegłeś na skórze ciemną kropkę? Idź do lekarza zanim będzie za późno
Jeżeli na skórze dostrzegamy nagłe zmiany w postaci ciemnej kropki o nieregularnym kształcie, to powinno być dla nas poważnym ostrzeżeniem. Jeśli
Hashimoto - choroba gwiazd?
Wiele gwiazd - czy to z powodów osobistych, czy marketingowych - dokonuje od czasu do czasu pewnego rodzaju coming out'u. Sławne osoby przyznają się w ten sposób publicznie do zdrad, orientacji
Gdzie można kupić profesjonalne artykuły fryzjerskie?
Dla niektórych osób, dbanie o fryzurę jest bardzo ważnym elementem codziennej higieny. Nie wystarczy wymyć włosów dwa razy w tygodniu - o nie, w takim przypadku konieczna
Terapia antyalkoholowa
Problem alkoholizmu i uzależnienia od spożywania alkoholu jest jednym z poważniejszych w naszym kraju. Niestety ma on bardzo zgubne skutki, i to nie tylko dla samej osoby, która jest uzależniona,
Najpopularniejsze hydrolaty
Czym są hydrolaty?
Hydrolat to woda kwiatowa, czysta esencja roślinna. Można porównać je z olejkami eterycznymi, ale hydrolaty są bardziej rozcieńczone. Warto stosować go regularnie, ze względu
Na co pomaga i jakie jest działanie Sauny?
Sauna to doskonały sposób relaksu po ciężkim dniu w pracy, po wysiłku, a nawet w czasie przeziębienia, jakie są zalety sauny?
Działanie sauny
Jak działa sauna i jakie są jej
Jak stracić zbędne kilogramy?
Dieta to trudny czas pełen wyzwań. Mogą nas w tym czasie nachodzić najróżniejsze zachcianki, które nie przyszły by nam do głowy w normalnym czasie. Przykładowo możemy zapytać sami siebie

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

sty 9, 2021 przez

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

Alkohol od zawsze wykorzystywany jest w przygotowywaniu potraw kuchni całego świata. Lokalne trunki nadają daniom wyjątkowego aromatu i wykwintnego smaku. Podczas obróbki cieplnej alkohol zostaje odparowany, przez co dania z jego dodatkiem mogą być spożywane także przez dzieci czy kobiety w ciąży – zostaje po nim jedynie oryginalny posmak.

Wino w kuchni

Bez wątpienia w gastronomii najczęściej wykorzystuje się różnego rodzaju wina. Wina białe serwuje się do dań z owoców morza i ryb, zaś czerwone świetnie sprawdzają się do potraw na bazie wołowiny i wieprzowiny. Wina dodaje się m.in. do dań kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej. Białe wino to obowiązkowy składnik prawdziwego risotta, zaś czerwone – choćby wołowiny po burgundzku, czyli wykwintnego, jednego z najbardziej charakterystycznych dań kuchni francuskiej. Wina świetnie sprawdzą się do podduszania mięsa i owoców morza. To obowiązkowy dodatek do aromatycznych krewetek czy duszonych ślimaków.

Piwo w daniach tradycyjnych

Jasne piwo serwowane jest m.in. do dań z grilla, a także niektórych dań mięsnych. To także składnik niektórych marynat – świetnie sprawdzi się do zamarynowania udek lub skrzydełek z kurczaka, pozostawi wspaniały posmak na mięsie oraz sprawi, że skórka będzie niezwykle chrupiąca. Popularną potrawą jest także kurczak z rożna na butelce jasnego piwa. Z ciemnego piwa możemy przyrządzić również wspaniałą marynatę do pieczonych żeberek.

Inne alkohole w kuchni

Wśród mocnych alkoholi z pewnością wyróżnić należy whisky, które świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsnych marynat – aromat tego trunku doskonale komponuje się ze smakiem żeberek i grillowanego mięsa. Swoje zastosowanie w kuchni znajdą również owocowe, słodkie nalewki. Nalewkę śliwkową możemy używać m.in. do różnych dań wigilijnych oraz potraw na bazie kapusty, takich jak bigos. Wykorzystywać je możemy również do przyrządzania słodkich sosów deserowych, które następnie serwowane będą jako dodatek do bezy, sernika, lodów lub panna cotty.

 

Podobne

Tagi