Czy warto robić hennę?
Henna to naturalny barwnik wykorzystywany do farbowania rzęs i brwi zarówno w zakładach kosmetycznych, jak i w warunkach domowych. Położenie preparatu jest łatwe i szybkie, co pozwala wykonać zabieg
Dlaczego warto inwestować w leczenie ortodontyczne?
Inwestycja w leczenie ortodontyczne to decyzja, która może przynieść znaczące korzyści zarówno dla zdrowia, jak i samopoczucia. Choć koszty związane z terapią mogą wydawać
Ginekolog - więcej niż lekarz
Już Marilyn Monroe śpiewała, że najlepszym przyjacielem kobiety, są diamenty. I trudno się z tym nie zgodzić, choć pewnie wiele kobiet dodałoby od siebie do tego koszyczka ulubieńców: czekoladę,
Jakie ubrania nadają się do noszenia w domu?
Codzienne ubrania nadające się do noszenia w domu, powinny być przede wszystkim możliwie jak najbardziej wygodne. Jednak wcale nie oznacza to, że mogą to być wyłącznie ubrania
Jak zorganizować najtrudniejsze wydarzenie w życiu?
Jeżeli masz już pierścionek zaręczynowy na palcu i szykujesz się do organizacji największej imprezy swojego życia to trafiłaś na doskonały artykuł w którym opowiem Ci
Hashimoto - choroba gwiazd?
Wiele gwiazd - czy to z powodów osobistych, czy marketingowych - dokonuje od czasu do czasu pewnego rodzaju coming out'u. Sławne osoby przyznają się w ten sposób publicznie do zdrad, orientacji
Lekarstwo dla ciała i duszy
Dieta to jakby drugie ja. Czy Ty też tak masz? Ciągłe przeliczanie kalorii, ważenie, mierzenie i inne zabiegi, które mają nam niby pomóc zrzucić zbędne kilogramy. Czy jest to aż tak bardzo

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

sty 9, 2021 by

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

Alkohol od zawsze wykorzystywany jest w przygotowywaniu potraw kuchni całego świata. Lokalne trunki nadają daniom wyjątkowego aromatu i wykwintnego smaku. Podczas obróbki cieplnej alkohol zostaje odparowany, przez co dania z jego dodatkiem mogą być spożywane także przez dzieci czy kobiety w ciąży – zostaje po nim jedynie oryginalny posmak.

Wino w kuchni

Bez wątpienia w gastronomii najczęściej wykorzystuje się różnego rodzaju wina. Wina białe serwuje się do dań z owoców morza i ryb, zaś czerwone świetnie sprawdzają się do potraw na bazie wołowiny i wieprzowiny. Wina dodaje się m.in. do dań kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej. Białe wino to obowiązkowy składnik prawdziwego risotta, zaś czerwone – choćby wołowiny po burgundzku, czyli wykwintnego, jednego z najbardziej charakterystycznych dań kuchni francuskiej. Wina świetnie sprawdzą się do podduszania mięsa i owoców morza. To obowiązkowy dodatek do aromatycznych krewetek czy duszonych ślimaków.

Piwo w daniach tradycyjnych

Jasne piwo serwowane jest m.in. do dań z grilla, a także niektórych dań mięsnych. To także składnik niektórych marynat – świetnie sprawdzi się do zamarynowania udek lub skrzydełek z kurczaka, pozostawi wspaniały posmak na mięsie oraz sprawi, że skórka będzie niezwykle chrupiąca. Popularną potrawą jest także kurczak z rożna na butelce jasnego piwa. Z ciemnego piwa możemy przyrządzić również wspaniałą marynatę do pieczonych żeberek.

Inne alkohole w kuchni

Wśród mocnych alkoholi z pewnością wyróżnić należy whisky, które świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsnych marynat – aromat tego trunku doskonale komponuje się ze smakiem żeberek i grillowanego mięsa. Swoje zastosowanie w kuchni znajdą również owocowe, słodkie nalewki. Nalewkę śliwkową możemy używać m.in. do różnych dań wigilijnych oraz potraw na bazie kapusty, takich jak bigos. Wykorzystywać je możemy również do przyrządzania słodkich sosów deserowych, które następnie serwowane będą jako dodatek do bezy, sernika, lodów lub panna cotty.

 

Related Posts

Tags