Sauna infrared - zalety sauny na podczerwień - Poznań
Korzystny wpływ sauny na zdrowie jest znany od bardzo dawna. Systematyczne wizyty w saunie mogą okazać się bardzo pomocne w przypadku niektórych dolegliwości i doskonale
Odchudzasz się? Nie zapomnij o wskaźniku BMI!
Wiele osób deklaruje zmianę sposobów odżywiania wraz z nastaniem wiosny - ma to zapewne związek z faktem, że jest to najlepszy czas w roku (a może jeden z wielu...) kiedy
Zdrowy catering w stolicy
Dobrze zbilansowana dieta to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. W związku coraz większymi zanieczyszczeniami środowiska spora grupa osób cierpi na różnego rodzaju alergie pokarmowe. Alergicy
Tak samo przyjemne zakupy gdziekolwiek jesteś
Perfumerie to jedne z najczęściej odwiedzanych sklepów przez kobiety. Każda z nas chce przecież pachnieć i wyglądać zjawiskowo. Pragnienie to jest niezależne od wieku, zawodu,
Rozjaśnij swój uśmiech dzięki laserowemu wybielaniu w Lublinie
Laserowe wybielanie zębów jest coraz bardziej popularnym zabiegiem stomatologii estetycznej, który może pomóc Ci osiągnąć jaśniejszy, bielszy uśmiech. Jest
Jaki rodzaj ciśnieniomierza wybrać?
Wiele osób korzysta w domu z ciśnieniomierzy. Niemniej tylko prawidłowe ich użycie gwarantuje rzeczywisty pomiar.
Na rynku jest wiele rodzajów ciśnieniomierzy. Warto znaleźć i wybrać
Bezpieczne tabletki na odchudzanie - acai berry 900, green coffee plus: opinie.
Odchudzanie jest to proces długotrwały, który wymaga wyrzeczeń. Jeśli musimy zgubić większą ilość kilogramów należy przygotować się na kilkumiesięczną

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

lut 23, 2021 by

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Domowa chałka z kruszonką jest uwielbiana przez wszystkich domowników, nawet tych najmniejszych. Najlepiej jednak smakuje na ciepło i wykonana samodzielnie. Do przygotowania chałki potrzebujemy: 4 szklanki mąki tortowej, 0,5 kostki drożdży (50g), 2 jajka, 6 łyżek cukru, 1 szklanka mleka, 4 łyżki masła, szczypta soli oraz jajko do posmarowania ciasta. Natomiast do przygotowania kruszonki potrzebne nam będą: 4 łyżeczki masła, 3 łyżki cukru oraz około 0,5 szklanki mąki.

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Przygotowanie chałki należy zacząć od podgrzania mleka (0,5 szklanki) oraz dodania do niego drożdży. Następnie 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki ucieramy dokładnie, najlepiej w garnku bądź innym naczyniu o pojemności 0,5-0,75l. Całość pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy zająć się ucieraniem całych jajek z pozostałymi 5 łyżkami cukru. Kolejnym krokiem jest stopienie masła znajdującego się w mleku i pozostawienie całości do wystygnięcia. Mąkę należy przesiać w dużą miskę i wymieszać z odrobiną soli. Następnie robimy w niej niewielki dołek, dodajemy rozczyn, ubite jajka oraz mleko z masłem i całość staramy się porządnie wyrobić.

 

Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w celu podwojenia swojej objętości. Teraz należy zająć się wykonaniem kruszonki. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy mąkę i dalej ucieramy do momentu, aż zrobią się grudki. Wyrośnięte ciasto należy wyłożyć na stolnicę i ugniatać przez jakiś czas. Następnie dzielimy je na połowę, a każdą połówkę jeszcze na kolejne 3 części. Z każdej części należy uformować wałek i zapleść z nich dwa warkocze. Następnie należy przełożyć gotowe warkocze na wyłożoną wcześniej papierem blachę, posmarować chałki ubitym jajkiem i dodatkowo posypać przygotowaną wcześniej przepyszną kruszonką. Całość należy piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Chałkę po upieczeniu możemy jeść z dodatkiem masła bądź dżemu. Równie dobrze smakuje bez jakichkolwiek dodatków.

 

Related Posts

Tags