Co nam da jedzenie orzechów włoskich?
Ciężko jest znaleźć kogoś, kto nie lubi orzechów. Szczególnie dużym zainteresowaniem cieszą się orzechy włoskie. W końcu można je jeść jako samodzielną przekąskę, jak i też jako dodatek
Dostrzegłeś na skórze ciemną kropkę? Idź do lekarza zanim będzie za późno
Jeżeli na skórze dostrzegamy nagłe zmiany w postaci ciemnej kropki o nieregularnym kształcie, to powinno być dla nas poważnym ostrzeżeniem. Jeśli
Idealny make up - dobra baza pod makijaż. Warsztaty makijażu Warszawa, najlepsza baza pod makijaż
Dobrze wykonany makijaż jest ważnym elementem codziennego wyglądu każdej kobiety. Większość pań wykonuje makijaż codziennie,
Niedobór żelaza ma fatalny wpływ na organizm jakie są jego objawy?
Niedobór żelaza powoduje różne przypadłości, a jego objawy nie są takie oczywiste jakby mogło się wydawać. Jest ich znacznie więcej niż myślimy.

Objawy
Na co pomaga i jakie jest działanie Sauny?
Sauna to doskonały sposób relaksu po ciężkim dniu w pracy, po wysiłku, a nawet w czasie przeziębienia, jakie są zalety sauny?
Działanie sauny
Jak działa sauna i jakie są jej
Olej z ostropestu DAWKOWANIE
Znamy już zbawienne właściwości oleju z ostropestu, wiemy też w jakich dziedzinach życia warto go wykorzystywać. Pozostaje nam jedno – korzystać. Aby było to bezpieczne należy wiedzieć jak
Ból brzucha? Są na to sposoby i to bez użycia tabletek!
Ból nigdy nie jest miły, ale zazwyczaj w taki sposób organizm pokazuje nam, że coś jest nie tak. Informuje nas, że nie funkcjonuje prawidłowo lub gdy dojdzie do

Olej z ostropestu DAWKOWANIE

cze 10, 2020 by

Olej z ostropestu DAWKOWANIE

Znamy już zbawienne właściwości oleju z ostropestu, wiemy też w jakich dziedzinach życia warto go wykorzystywać. Pozostaje nam jedno – korzystać. Aby było to bezpieczne należy wiedzieć jak dawkować produkt i nieco bardziej i głębiej poznać jego specyfikę.
Olej z ostropestu posiada lekko gorzki, orzechowy smak, barwę żółto-brązową. Proces jego produkcji polega na mechanicznym wyciskaniu oleju w niewysokiej temperaturze, która nie przekracza 40 stopni Cejsjusza. Jest to bardzo dobra metoda produkcji, dzięki której olej zachowuje swoje wszystkie naturalne właściwości. Na żadnym jej etapie produkt nie jest poddawany rafinacji i filtracji.
Poleca się jego stosowanie osobom, które chcą poprawić swój apetyt, wspomóc zdrowie oraz urodę, oczyścić organizm a także dbać o świeży (i zdrowy) oddech.
Po pierwsze – i najważniejsze – olej z ostropestu w kuchni stosuje się wyłącznie na zimno. Jest to bardzo ważne, ponieważ w trakcie obróbki termicznej wszystkie wartościowe substancje zawarte w oleju, o które dbali producenci w procesie jego wytwarzania, ulegają wyniszczeniu. Można używać go jako dodatek do sałatek, koktajli, twarogów, gotowanych warzyw.
Aby w pełni korzystać z prozdrowotnych właściwości oleju warto zwrócić uwagę na jego świeżość – choć można kupić go w wielu sklepach, często lepiej pokusić się o kontakt z dostawcą i nabyć go bezpośrednio od niego. Wtedy zyskamy pewność, że dostaniemy produkt najwyższej jakości.
Należy przechowywać go w chłodnym, suchym miejscu. Po otwarciu zaleca się przechowywanie go w ciemnym szkle, w lodówce w temperaturze 4-10 stopni Cejsjusza, wtedy nie straci on swoich właściwości.

Olej z ostropestu dawkowanie
Można spożywać go profilaktycznie, w formie doustnej lub jako dodatek do wielu potraw, nie należy przekraczać przy tym dawki maksymalnie dwóch łyżeczek dziennie. Zbyt duża jego ilość może powodować szereg skutków ubocznych, choć niezbyt poważnych – to z pewnością uciążliwych, takich jak: biegunka, dolegliwości ze strony układu pokarmowego (nudności, wymioty), świąd czy bóle głowy.
Jeśli przyjmujemy go doustnie, zaleca się spożywanie go po posiłku, ze względu na jego właściwości wspomagające wytwarzanie żółci i soku żołądkowego.

 

Related Posts

Tags