Konsekwencje spania na prawym boku
Duża część ludzi może przespać nawet całą noc w jednej pozycji, niektórzy kręcą się i cały czas zmieniają pozycje. Natomiast inni mają pozycje, w których nie mogą w ogóle spać.

Jest
Rodzaje aparatów ortodontycznych
Choć rodzajów aparatów ortodontycznych dostępnych na rynku jest bardzo wiele, tradycyjnie dzielą się one na te, które zakładane są na stałe, oraz takie, które możemy dowolnie wyciągać.
Makijaż permanentny ust i brwi - salon kosmetyczny Warszawa Ursynów. Makijaż permanentny brwi i ust
Zmysłowe, ponętne i przyciągające wzrok usta to marzenie wielu kobiet. Piękne usta dodają kobiecości i seksapilu. Z tego
Jak sobie pomóc przy zaparciach?
Regularne wypróżnienia to bardzo ważny czynnik, by utrzymać zdrowie w dobrej kondycji. Jeśli wypróżnianie jest regularne (ok. 2 razy dziennie) oraz bez większego wysiłku (zaparcia), to
Zabiegi poprawiające kondycję cery
Rozwój kosmetologii w naszym kraju widoczny jest gołym okiem. Jeszcze kilkanaście lat temu salony kosmetyczne z prawdziwego zdarzenia można było spotkać tylko i wyłącznie na obszarach
Prezent dla seniorów
Czy Ty również masz problem, gdy przychodzi do kupowania prezentów swoim rodzicom lub dziadkom? Przecież oni zawsze mówią: "Kochana, ale my wszystko mamy! Nic nie potrzebujemy! Nie kupujcie nam nic!",
Szybki sposób na redukcję wagi
Redukcja tkanki tłuszczowej dla wielu osób stanowi ogromne wyzwanie. Podejmują oni różnorodne próby zrzucenia nadprogramowych kilogramów. Jak twierdzą eksperci od dietetyki i zdrowego odżywiania,

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

sty 9, 2021 przez

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

Alkohol od zawsze wykorzystywany jest w przygotowywaniu potraw kuchni całego świata. Lokalne trunki nadają daniom wyjątkowego aromatu i wykwintnego smaku. Podczas obróbki cieplnej alkohol zostaje odparowany, przez co dania z jego dodatkiem mogą być spożywane także przez dzieci czy kobiety w ciąży – zostaje po nim jedynie oryginalny posmak.

Wino w kuchni

Bez wątpienia w gastronomii najczęściej wykorzystuje się różnego rodzaju wina. Wina białe serwuje się do dań z owoców morza i ryb, zaś czerwone świetnie sprawdzają się do potraw na bazie wołowiny i wieprzowiny. Wina dodaje się m.in. do dań kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej. Białe wino to obowiązkowy składnik prawdziwego risotta, zaś czerwone – choćby wołowiny po burgundzku, czyli wykwintnego, jednego z najbardziej charakterystycznych dań kuchni francuskiej. Wina świetnie sprawdzą się do podduszania mięsa i owoców morza. To obowiązkowy dodatek do aromatycznych krewetek czy duszonych ślimaków.

Piwo w daniach tradycyjnych

Jasne piwo serwowane jest m.in. do dań z grilla, a także niektórych dań mięsnych. To także składnik niektórych marynat – świetnie sprawdzi się do zamarynowania udek lub skrzydełek z kurczaka, pozostawi wspaniały posmak na mięsie oraz sprawi, że skórka będzie niezwykle chrupiąca. Popularną potrawą jest także kurczak z rożna na butelce jasnego piwa. Z ciemnego piwa możemy przyrządzić również wspaniałą marynatę do pieczonych żeberek.

Inne alkohole w kuchni

Wśród mocnych alkoholi z pewnością wyróżnić należy whisky, które świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsnych marynat – aromat tego trunku doskonale komponuje się ze smakiem żeberek i grillowanego mięsa. Swoje zastosowanie w kuchni znajdą również owocowe, słodkie nalewki. Nalewkę śliwkową możemy używać m.in. do różnych dań wigilijnych oraz potraw na bazie kapusty, takich jak bigos. Wykorzystywać je możemy również do przyrządzania słodkich sosów deserowych, które następnie serwowane będą jako dodatek do bezy, sernika, lodów lub panna cotty.

 

Podobne

Tagi