Odchudzające suplementy diety
Ćwiczenia i dieta to dwie podstawy, o których powinna pamiętać każda osoba zaczynająca swoją przygodę z odchudzaniem. Co ważne, należy je realizować równolegle, gdyż tylko połączenie dobrze
Zmarszczki mimiczne. Zabiegi odmładzające Warszawa - usuwanie zmarszczek mimicznych
Zmarszczki mimiczne powstają poprzez nadmierną pracę mięśni mimicznych twarzy. Najczęściej pojawiają się jako pierwsze zmarszczki,
Doczepianie włosów - zagęszczanie i modelowanie włosów Poznań: cena
Skutecznym sposobem na bujną fryzurę jest zabieg zagęszczania włosów. We współczesnym fryzjerstwie za pomocą nowoczesnych technologii możemy uzyskać
Dieta: catering i dieta z dowozem do domu w Warszawie
Odchudzanie się wymaga wysiłku i koncentracji. Trzeba zwracać bardzo dużą uwagę na posiłki, liczyć kalorie, kupować zdrowe produkty. Wiele diet będzie wymagało spędzenia
Ból brzucha? Są na to sposoby i to bez użycia tabletek!
Ból nigdy nie jest miły, ale zazwyczaj w taki sposób organizm pokazuje nam, że coś jest nie tak. Informuje nas, że nie funkcjonuje prawidłowo lub gdy dojdzie do
Stylizacja na imprezę
W ciągu roku zdarza się wiele imprez, na które jesteśmy zaproszone lub które same organizujemy. Okazji do imprezowania jest mnóstwo: od tych bardziej formalnych takich jak studniówki, wesela, uroczystości
Ginekolog - więcej niż lekarz
Już Marilyn Monroe śpiewała, że najlepszym przyjacielem kobiety, są diamenty. I trudno się z tym nie zgodzić, choć pewnie wiele kobiet dodałoby od siebie do tego koszyczka ulubieńców: czekoladę,

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

sty 9, 2021 by

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

Alkohol od zawsze wykorzystywany jest w przygotowywaniu potraw kuchni całego świata. Lokalne trunki nadają daniom wyjątkowego aromatu i wykwintnego smaku. Podczas obróbki cieplnej alkohol zostaje odparowany, przez co dania z jego dodatkiem mogą być spożywane także przez dzieci czy kobiety w ciąży – zostaje po nim jedynie oryginalny posmak.

Wino w kuchni

Bez wątpienia w gastronomii najczęściej wykorzystuje się różnego rodzaju wina. Wina białe serwuje się do dań z owoców morza i ryb, zaś czerwone świetnie sprawdzają się do potraw na bazie wołowiny i wieprzowiny. Wina dodaje się m.in. do dań kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej. Białe wino to obowiązkowy składnik prawdziwego risotta, zaś czerwone – choćby wołowiny po burgundzku, czyli wykwintnego, jednego z najbardziej charakterystycznych dań kuchni francuskiej. Wina świetnie sprawdzą się do podduszania mięsa i owoców morza. To obowiązkowy dodatek do aromatycznych krewetek czy duszonych ślimaków.

Piwo w daniach tradycyjnych

Jasne piwo serwowane jest m.in. do dań z grilla, a także niektórych dań mięsnych. To także składnik niektórych marynat – świetnie sprawdzi się do zamarynowania udek lub skrzydełek z kurczaka, pozostawi wspaniały posmak na mięsie oraz sprawi, że skórka będzie niezwykle chrupiąca. Popularną potrawą jest także kurczak z rożna na butelce jasnego piwa. Z ciemnego piwa możemy przyrządzić również wspaniałą marynatę do pieczonych żeberek.

Inne alkohole w kuchni

Wśród mocnych alkoholi z pewnością wyróżnić należy whisky, które świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsnych marynat – aromat tego trunku doskonale komponuje się ze smakiem żeberek i grillowanego mięsa. Swoje zastosowanie w kuchni znajdą również owocowe, słodkie nalewki. Nalewkę śliwkową możemy używać m.in. do różnych dań wigilijnych oraz potraw na bazie kapusty, takich jak bigos. Wykorzystywać je możemy również do przyrządzania słodkich sosów deserowych, które następnie serwowane będą jako dodatek do bezy, sernika, lodów lub panna cotty.

 

Related Posts

Tags