Korzyści płynące z przebywania w domu seniora
Główną zaletą domów seniora jest to, że zapewniają one opiekę i pewne środowisko dla osób starszych. Osoby starsze mieszkające w domach seniora mają prawo do szeregu usług
Dieta wegańska - ruch młodych, poruszenie wśród starszych
Świat zmienia się szybciej, niż mogłoby się zdawać - jeszcze nie tak dawno to młodzi uczyli się wszystkiego, co najlepsze (ale też i nie najlepsze...) od starszych,
Sprytny sposób na oszczędność czasu przy makijażu
Nieskazitelna cera i wyraziste spojrzenie, to dwie cechy o które większość kobiet zabiega każdego dnia. Delikatny makijaż podkreśla zalety urody kryjąc tym samym jej drobne
Znaczenie wody dla organizmu człowieka
Woda jest niezwykle ważna dla naszego organizmu, bo dostarcza nam wielu niezbędnych minerałów. Picie wody jest bardzo dobrym nawykiem, który powinniśmy pielęgnować. Jednakże dla
Suplementacja dla osób aktywnych
Kształtując wymarzoną sylwetkę należy pamiętać przede wszystkim o tym, że bez pracy nie ma kołaczy. Nie ma co się oszukiwać - rzeźba nie zrobi się sama. Trzeba w ten proces włożyć sporo
Ciąża a wada wzroku
Ciąża a wada wzroku
Od dawna krąży wiele mitów na temat negatywnego wpływu ciąży na wzrok. Na szczęście większość z nich to zwykłe mrzonki. Pogorszenie wzroku w ciąży jest możliwe, jednak w zdecydowanej
Siłownia i zajęcia fitness w Gdańsku
Coraz więcej osób zapisuje się na fitness. Tego typu zajęcia cieszą się bardzo dużą popularnością, zwłaszcza wśród kobiet. Z czego wynika tak duże zainteresowanie taką formą aktywności?

Zajęcia

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

lut 23, 2021 przez

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Domowa chałka z kruszonką jest uwielbiana przez wszystkich domowników, nawet tych najmniejszych. Najlepiej jednak smakuje na ciepło i wykonana samodzielnie. Do przygotowania chałki potrzebujemy: 4 szklanki mąki tortowej, 0,5 kostki drożdży (50g), 2 jajka, 6 łyżek cukru, 1 szklanka mleka, 4 łyżki masła, szczypta soli oraz jajko do posmarowania ciasta. Natomiast do przygotowania kruszonki potrzebne nam będą: 4 łyżeczki masła, 3 łyżki cukru oraz około 0,5 szklanki mąki.

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Przygotowanie chałki należy zacząć od podgrzania mleka (0,5 szklanki) oraz dodania do niego drożdży. Następnie 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki ucieramy dokładnie, najlepiej w garnku bądź innym naczyniu o pojemności 0,5-0,75l. Całość pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy zająć się ucieraniem całych jajek z pozostałymi 5 łyżkami cukru. Kolejnym krokiem jest stopienie masła znajdującego się w mleku i pozostawienie całości do wystygnięcia. Mąkę należy przesiać w dużą miskę i wymieszać z odrobiną soli. Następnie robimy w niej niewielki dołek, dodajemy rozczyn, ubite jajka oraz mleko z masłem i całość staramy się porządnie wyrobić.

 

Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w celu podwojenia swojej objętości. Teraz należy zająć się wykonaniem kruszonki. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy mąkę i dalej ucieramy do momentu, aż zrobią się grudki. Wyrośnięte ciasto należy wyłożyć na stolnicę i ugniatać przez jakiś czas. Następnie dzielimy je na połowę, a każdą połówkę jeszcze na kolejne 3 części. Z każdej części należy uformować wałek i zapleść z nich dwa warkocze. Następnie należy przełożyć gotowe warkocze na wyłożoną wcześniej papierem blachę, posmarować chałki ubitym jajkiem i dodatkowo posypać przygotowaną wcześniej przepyszną kruszonką. Całość należy piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Chałkę po upieczeniu możemy jeść z dodatkiem masła bądź dżemu. Równie dobrze smakuje bez jakichkolwiek dodatków.

 

Podobne

Tagi