Joga, kurs trenera personalnego - trójmiasto: Gdańsk
Praca trenera personalnego może być doskonałym pomysłem na karierę. Jest to rozwiązanie dla osób, które lubią aktywność fizyczną i interesują się tą tematyką. W jaki
Salon urody, SPA. Day SPA w Warszawie
SPA cieszy się coraz większą popularnością. Przyjemne, relaksujące zabiegi pozwalają na poprawienie urody, ale także na przyjemny relaks, co jest bardzo dużą zaletą z punktu widzenia
Terapia antyalkoholowa
Problem alkoholizmu i uzależnienia od spożywania alkoholu jest jednym z poważniejszych w naszym kraju. Niestety ma on bardzo zgubne skutki, i to nie tylko dla samej osoby, która jest uzależniona,
Szybki sposób na redukcję wagi
Redukcja tkanki tłuszczowej dla wielu osób stanowi ogromne wyzwanie. Podejmują oni różnorodne próby zrzucenia nadprogramowych kilogramów. Jak twierdzą eksperci od dietetyki i zdrowego odżywiania,
Dlaczego warto inwestować w leczenie ortodontyczne?
Inwestycja w leczenie ortodontyczne to decyzja, która może przynieść znaczące korzyści zarówno dla zdrowia, jak i samopoczucia. Choć koszty związane z terapią mogą wydawać
Sauna infrared - zalety sauny na podczerwień - Poznań
Korzystny wpływ sauny na zdrowie jest znany od bardzo dawna. Systematyczne wizyty w saunie mogą okazać się bardzo pomocne w przypadku niektórych dolegliwości i doskonale
Jak ułożyć rozsądny plan treningów?
Dla zdrowia bardzo ważne są dwie kwestie - właściwa dieta oraz odpowiednia dawka ćwiczeń fizycznych. Zapewnienie tych dwóch czynników będzie gwarantem zarówno świetnej sylwetki jak

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

lut 23, 2021 by

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Domowa chałka z kruszonką jest uwielbiana przez wszystkich domowników, nawet tych najmniejszych. Najlepiej jednak smakuje na ciepło i wykonana samodzielnie. Do przygotowania chałki potrzebujemy: 4 szklanki mąki tortowej, 0,5 kostki drożdży (50g), 2 jajka, 6 łyżek cukru, 1 szklanka mleka, 4 łyżki masła, szczypta soli oraz jajko do posmarowania ciasta. Natomiast do przygotowania kruszonki potrzebne nam będą: 4 łyżeczki masła, 3 łyżki cukru oraz około 0,5 szklanki mąki.

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Przygotowanie chałki należy zacząć od podgrzania mleka (0,5 szklanki) oraz dodania do niego drożdży. Następnie 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki ucieramy dokładnie, najlepiej w garnku bądź innym naczyniu o pojemności 0,5-0,75l. Całość pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy zająć się ucieraniem całych jajek z pozostałymi 5 łyżkami cukru. Kolejnym krokiem jest stopienie masła znajdującego się w mleku i pozostawienie całości do wystygnięcia. Mąkę należy przesiać w dużą miskę i wymieszać z odrobiną soli. Następnie robimy w niej niewielki dołek, dodajemy rozczyn, ubite jajka oraz mleko z masłem i całość staramy się porządnie wyrobić.

 

Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w celu podwojenia swojej objętości. Teraz należy zająć się wykonaniem kruszonki. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy mąkę i dalej ucieramy do momentu, aż zrobią się grudki. Wyrośnięte ciasto należy wyłożyć na stolnicę i ugniatać przez jakiś czas. Następnie dzielimy je na połowę, a każdą połówkę jeszcze na kolejne 3 części. Z każdej części należy uformować wałek i zapleść z nich dwa warkocze. Następnie należy przełożyć gotowe warkocze na wyłożoną wcześniej papierem blachę, posmarować chałki ubitym jajkiem i dodatkowo posypać przygotowaną wcześniej przepyszną kruszonką. Całość należy piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Chałkę po upieczeniu możemy jeść z dodatkiem masła bądź dżemu. Równie dobrze smakuje bez jakichkolwiek dodatków.

 

Related Posts

Tags