Kilka sposobów na zdrowe odżywianie
Zima to czas, w którym zdecydowanie mniejszą uwagę przykłada się do tego co ląduje na talerzu. Brakuje świeżych owoców i warzyw, które często zastępowane są tłustszym mięsem. Na efekty
Naturalny preparat przyspieszający odchudzanie
Zielona herbata powoli staje się nieodłączonym elementem niemal każdej kiedy odchudzającej. Nic w tym dziwnego, wszystko za sprawą jej niezwykłych właściwości prozdrowotnych.
Jaka dieta pomoże schudnąć?
Każdy kto chce się odchudzić, musi pamiętać o tym, aby czynić to rozważnie. Zbyt szybkie gubienie kilogramów może bowiem doprowadzić nie tylko do popularnego efektu jojo, który charakteryzuje
Rodzaje aparatów ortodontycznych
Choć rodzajów aparatów ortodontycznych dostępnych na rynku jest bardzo wiele, tradycyjnie dzielą się one na te, które zakładane są na stałe, oraz takie, które możemy dowolnie wyciągać.
Najpopularniejsze hydrolaty
Czym są hydrolaty?
Hydrolat to woda kwiatowa, czysta esencja roślinna. Można porównać je z olejkami eterycznymi, ale hydrolaty są bardziej rozcieńczone. Warto stosować go regularnie, ze względu
Mleko jako kosmetyk.
Warto używać mleka jako domowego kosmetyku w domowych zabiegach pielęgnacyjnych. Większość z nas zawsze ma w lodówce mleko i kefir są one lubianym składnikami mają również substancje odżywcze konieczne
Komu może pomóc fizjoterapeuta uroginekologiczny?
Fizjoterapia uroginekologiczna to specjalistyczna forma terapii fizycznej, która pomaga osobom z dysfunkcją dna miednicy. Jest to nieinwazyjna forma leczenia, która skupia

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

lut 23, 2021 przez

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Domowa chałka z kruszonką jest uwielbiana przez wszystkich domowników, nawet tych najmniejszych. Najlepiej jednak smakuje na ciepło i wykonana samodzielnie. Do przygotowania chałki potrzebujemy: 4 szklanki mąki tortowej, 0,5 kostki drożdży (50g), 2 jajka, 6 łyżek cukru, 1 szklanka mleka, 4 łyżki masła, szczypta soli oraz jajko do posmarowania ciasta. Natomiast do przygotowania kruszonki potrzebne nam będą: 4 łyżeczki masła, 3 łyżki cukru oraz około 0,5 szklanki mąki.

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Przygotowanie chałki należy zacząć od podgrzania mleka (0,5 szklanki) oraz dodania do niego drożdży. Następnie 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki ucieramy dokładnie, najlepiej w garnku bądź innym naczyniu o pojemności 0,5-0,75l. Całość pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy zająć się ucieraniem całych jajek z pozostałymi 5 łyżkami cukru. Kolejnym krokiem jest stopienie masła znajdującego się w mleku i pozostawienie całości do wystygnięcia. Mąkę należy przesiać w dużą miskę i wymieszać z odrobiną soli. Następnie robimy w niej niewielki dołek, dodajemy rozczyn, ubite jajka oraz mleko z masłem i całość staramy się porządnie wyrobić.

 

Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w celu podwojenia swojej objętości. Teraz należy zająć się wykonaniem kruszonki. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy mąkę i dalej ucieramy do momentu, aż zrobią się grudki. Wyrośnięte ciasto należy wyłożyć na stolnicę i ugniatać przez jakiś czas. Następnie dzielimy je na połowę, a każdą połówkę jeszcze na kolejne 3 części. Z każdej części należy uformować wałek i zapleść z nich dwa warkocze. Następnie należy przełożyć gotowe warkocze na wyłożoną wcześniej papierem blachę, posmarować chałki ubitym jajkiem i dodatkowo posypać przygotowaną wcześniej przepyszną kruszonką. Całość należy piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Chałkę po upieczeniu możemy jeść z dodatkiem masła bądź dżemu. Równie dobrze smakuje bez jakichkolwiek dodatków.

 

Podobne

Tagi