Konsekwencje spania na prawym boku
Duża część ludzi może przespać nawet całą noc w jednej pozycji, niektórzy kręcą się i cały czas zmieniają pozycje. Natomiast inni mają pozycje, w których nie mogą w ogóle spać.

Jest
Jakie są objawy niedoboru witaminy D? Lepiej ich nie ignorować
Witaminy zwykle są dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem. Ciało ludzkie potrzebuje witamin, żeby prawidłowo funkcjonować, dlatego ich brak może stanowić
Dieta przez Internet - tani catering dietetyczny Warszawa. Błyskawiczna dieta - dobry dietetyk
Przygotowywanie codziennych posiłków jest nie lada wyzwaniem. Należy pamiętać o tym, by dostarczyć odpowiednich składników
Szkoła tańca w Sopocie, trener personalny kurs w Gdańsku
Coraz więcej osób zwraca uwagę na swój styl życia, troszcząc się o dietę, także o aktywne spędzanie wolnego czasu. W związku z tym warto zastanowić się nad zainwestowaniem
Ból brzucha? Są na to sposoby i to bez użycia tabletek!
Ból nigdy nie jest miły, ale zazwyczaj w taki sposób organizm pokazuje nam, że coś jest nie tak. Informuje nas, że nie funkcjonuje prawidłowo lub gdy dojdzie do
Alkohol w kuchni - jak go wykorzystać?
Alkohol od zawsze wykorzystywany jest w przygotowywaniu potraw kuchni całego świata. Lokalne trunki nadają daniom wyjątkowego aromatu i wykwintnego smaku. Podczas obróbki cieplnej
Przepuklina dyskowa - leczenie
Przepuklina dysku jest również znana jako wysunięty, pęknięty lub wybrzuszony dysk. Jest to jedna z najczęstszych przyczyn bólu szyi, pleców i nóg. W większości przypadków przepukliny dysków

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

lut 23, 2021 przez

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Domowa chałka z kruszonką jest uwielbiana przez wszystkich domowników, nawet tych najmniejszych. Najlepiej jednak smakuje na ciepło i wykonana samodzielnie. Do przygotowania chałki potrzebujemy: 4 szklanki mąki tortowej, 0,5 kostki drożdży (50g), 2 jajka, 6 łyżek cukru, 1 szklanka mleka, 4 łyżki masła, szczypta soli oraz jajko do posmarowania ciasta. Natomiast do przygotowania kruszonki potrzebne nam będą: 4 łyżeczki masła, 3 łyżki cukru oraz około 0,5 szklanki mąki.

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Przygotowanie chałki należy zacząć od podgrzania mleka (0,5 szklanki) oraz dodania do niego drożdży. Następnie 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki ucieramy dokładnie, najlepiej w garnku bądź innym naczyniu o pojemności 0,5-0,75l. Całość pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy zająć się ucieraniem całych jajek z pozostałymi 5 łyżkami cukru. Kolejnym krokiem jest stopienie masła znajdującego się w mleku i pozostawienie całości do wystygnięcia. Mąkę należy przesiać w dużą miskę i wymieszać z odrobiną soli. Następnie robimy w niej niewielki dołek, dodajemy rozczyn, ubite jajka oraz mleko z masłem i całość staramy się porządnie wyrobić.

 

Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w celu podwojenia swojej objętości. Teraz należy zająć się wykonaniem kruszonki. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy mąkę i dalej ucieramy do momentu, aż zrobią się grudki. Wyrośnięte ciasto należy wyłożyć na stolnicę i ugniatać przez jakiś czas. Następnie dzielimy je na połowę, a każdą połówkę jeszcze na kolejne 3 części. Z każdej części należy uformować wałek i zapleść z nich dwa warkocze. Następnie należy przełożyć gotowe warkocze na wyłożoną wcześniej papierem blachę, posmarować chałki ubitym jajkiem i dodatkowo posypać przygotowaną wcześniej przepyszną kruszonką. Całość należy piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Chałkę po upieczeniu możemy jeść z dodatkiem masła bądź dżemu. Równie dobrze smakuje bez jakichkolwiek dodatków.

 

Podobne

Tagi