Jak zapobiegać próchnicy u dzieci?
Prawidłowa higiena jamy ustnej to inwestycja w zdrowie malucha. Pierwsze lata życia, decydują o tym w jakiej kondycji będą stałe zęby dziecka. Próchnica może poważnie uszkodzić zęby
Suplementacja dla osób aktywnych
Kształtując wymarzoną sylwetkę należy pamiętać przede wszystkim o tym, że bez pracy nie ma kołaczy. Nie ma co się oszukiwać - rzeźba nie zrobi się sama. Trzeba w ten proces włożyć sporo
Mezoterapia amalian, mezoterapia igłowa, kosmetyki trójmiasto
W gabinetach kosmetycznych można znaleźć ogromny wybór różnych zabiegów, które poprawiają kondycję skóry i odmładzają. Wybór konkretnego rozwiązania może być
Jak stracić zbędne kilogramy?
Dieta to trudny czas pełen wyzwań. Mogą nas w tym czasie nachodzić najróżniejsze zachcianki, które nie przyszły by nam do głowy w normalnym czasie. Przykładowo możemy zapytać sami siebie
Wyprawka dla niemowlaka – co wybrać?
Twoje maleństwo ma niebawem pojawić się na świecie? Pragniesz skompletować dla niego wyprawkę i mieć pewność, że niczego mu nie zabraknie? Po kompletną wyprawkę możesz udać się do
Kilka sposobów na zdrowe odżywianie
Zima to czas, w którym zdecydowanie mniejszą uwagę przykłada się do tego co ląduje na talerzu. Brakuje świeżych owoców i warzyw, które często zastępowane są tłustszym mięsem. Na efekty
Hybrydy - manicure hybrydowy Warszawa Wola cennik, rezerwacja
Hybrydowy manicure jest to zabieg, który można wykonać nie tylko w salonie kosmetycznym, ale również samodzielnie w domu. Hybrydę nakłada się zwykle w kilkanaście

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

lut 23, 2021 przez

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Domowa chałka z kruszonką jest uwielbiana przez wszystkich domowników, nawet tych najmniejszych. Najlepiej jednak smakuje na ciepło i wykonana samodzielnie. Do przygotowania chałki potrzebujemy: 4 szklanki mąki tortowej, 0,5 kostki drożdży (50g), 2 jajka, 6 łyżek cukru, 1 szklanka mleka, 4 łyżki masła, szczypta soli oraz jajko do posmarowania ciasta. Natomiast do przygotowania kruszonki potrzebne nam będą: 4 łyżeczki masła, 3 łyżki cukru oraz około 0,5 szklanki mąki.

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Przygotowanie chałki należy zacząć od podgrzania mleka (0,5 szklanki) oraz dodania do niego drożdży. Następnie 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki ucieramy dokładnie, najlepiej w garnku bądź innym naczyniu o pojemności 0,5-0,75l. Całość pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy zająć się ucieraniem całych jajek z pozostałymi 5 łyżkami cukru. Kolejnym krokiem jest stopienie masła znajdującego się w mleku i pozostawienie całości do wystygnięcia. Mąkę należy przesiać w dużą miskę i wymieszać z odrobiną soli. Następnie robimy w niej niewielki dołek, dodajemy rozczyn, ubite jajka oraz mleko z masłem i całość staramy się porządnie wyrobić.

 

Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w celu podwojenia swojej objętości. Teraz należy zająć się wykonaniem kruszonki. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy mąkę i dalej ucieramy do momentu, aż zrobią się grudki. Wyrośnięte ciasto należy wyłożyć na stolnicę i ugniatać przez jakiś czas. Następnie dzielimy je na połowę, a każdą połówkę jeszcze na kolejne 3 części. Z każdej części należy uformować wałek i zapleść z nich dwa warkocze. Następnie należy przełożyć gotowe warkocze na wyłożoną wcześniej papierem blachę, posmarować chałki ubitym jajkiem i dodatkowo posypać przygotowaną wcześniej przepyszną kruszonką. Całość należy piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Chałkę po upieczeniu możemy jeść z dodatkiem masła bądź dżemu. Równie dobrze smakuje bez jakichkolwiek dodatków.

 

Podobne

Tagi