Hybrydy - manicure hybrydowy Warszawa Wola cennik, rezerwacja
Hybrydowy manicure jest to zabieg, który można wykonać nie tylko w salonie kosmetycznym, ale również samodzielnie w domu. Hybrydę nakłada się zwykle w kilkanaście
Jak zmierzyć obwód łydki?
Współcześnie mamy dostęp do szerokiej oferty ubrań. Jesteśmy także coraz bardziej świadomi tego, jak dbać o naszą sylwetkę i jakie wybierać ubrania by podkreślić atuty, równocześnie maskujące
Dostrzegłeś na skórze ciemną kropkę? Idź do lekarza zanim będzie za późno
Jeżeli na skórze dostrzegamy nagłe zmiany w postaci ciemnej kropki o nieregularnym kształcie, to powinno być dla nas poważnym ostrzeżeniem. Jeśli
Jaka dieta pomoże schudnąć?
Każdy kto chce się odchudzić, musi pamiętać o tym, aby czynić to rozważnie. Zbyt szybkie gubienie kilogramów może bowiem doprowadzić nie tylko do popularnego efektu jojo, który charakteryzuje
Korzyści płynące z przebywania w domu seniora
Główną zaletą domów seniora jest to, że zapewniają one opiekę i pewne środowisko dla osób starszych. Osoby starsze mieszkające w domach seniora mają prawo do szeregu usług
Ból brzucha? Są na to sposoby i to bez użycia tabletek!
Ból nigdy nie jest miły, ale zazwyczaj w taki sposób organizm pokazuje nam, że coś jest nie tak. Informuje nas, że nie funkcjonuje prawidłowo lub gdy dojdzie do
Ćwiczenia na kondycję,odchudzające,wzmacniające w Poznaniu
Wiele osób, które chcą zatroszczyć się o zdrowie i urodę zastanawia się nad tym jaki rodzaj ćwiczeń wybrać. Nie jest to wcale łatwa decyzja, zwłaszcza że bez

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

lut 23, 2021 przez

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Domowa chałka z kruszonką jest uwielbiana przez wszystkich domowników, nawet tych najmniejszych. Najlepiej jednak smakuje na ciepło i wykonana samodzielnie. Do przygotowania chałki potrzebujemy: 4 szklanki mąki tortowej, 0,5 kostki drożdży (50g), 2 jajka, 6 łyżek cukru, 1 szklanka mleka, 4 łyżki masła, szczypta soli oraz jajko do posmarowania ciasta. Natomiast do przygotowania kruszonki potrzebne nam będą: 4 łyżeczki masła, 3 łyżki cukru oraz około 0,5 szklanki mąki.

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Przygotowanie chałki należy zacząć od podgrzania mleka (0,5 szklanki) oraz dodania do niego drożdży. Następnie 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki ucieramy dokładnie, najlepiej w garnku bądź innym naczyniu o pojemności 0,5-0,75l. Całość pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy zająć się ucieraniem całych jajek z pozostałymi 5 łyżkami cukru. Kolejnym krokiem jest stopienie masła znajdującego się w mleku i pozostawienie całości do wystygnięcia. Mąkę należy przesiać w dużą miskę i wymieszać z odrobiną soli. Następnie robimy w niej niewielki dołek, dodajemy rozczyn, ubite jajka oraz mleko z masłem i całość staramy się porządnie wyrobić.

 

Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w celu podwojenia swojej objętości. Teraz należy zająć się wykonaniem kruszonki. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy mąkę i dalej ucieramy do momentu, aż zrobią się grudki. Wyrośnięte ciasto należy wyłożyć na stolnicę i ugniatać przez jakiś czas. Następnie dzielimy je na połowę, a każdą połówkę jeszcze na kolejne 3 części. Z każdej części należy uformować wałek i zapleść z nich dwa warkocze. Następnie należy przełożyć gotowe warkocze na wyłożoną wcześniej papierem blachę, posmarować chałki ubitym jajkiem i dodatkowo posypać przygotowaną wcześniej przepyszną kruszonką. Całość należy piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Chałkę po upieczeniu możemy jeść z dodatkiem masła bądź dżemu. Równie dobrze smakuje bez jakichkolwiek dodatków.

 

Podobne

Tagi