Zachowaj zdrowie na wiosnę.
Cieplejsza pogoda i jasne niebo wiosną mogą przynieść wiele emocji po miesiącach zimowych. Zmiana pór roku to także doskonały czas na przyjęcie nowych zdrowych nawyków lub przejęcie kontroli
Siłownia i zajęcia fitness w Gdańsku
Coraz więcej osób zapisuje się na fitness. Tego typu zajęcia cieszą się bardzo dużą popularnością, zwłaszcza wśród kobiet. Z czego wynika tak duże zainteresowanie taką formą aktywności?

Zajęcia
Sauna infrared - zalety sauny na podczerwień - Poznań
Korzystny wpływ sauny na zdrowie jest znany od bardzo dawna. Systematyczne wizyty w saunie mogą okazać się bardzo pomocne w przypadku niektórych dolegliwości i doskonale
Jaka dieta pomoże schudnąć?
Każdy kto chce się odchudzić, musi pamiętać o tym, aby czynić to rozważnie. Zbyt szybkie gubienie kilogramów może bowiem doprowadzić nie tylko do popularnego efektu jojo, który charakteryzuje
Jak oczyścić swój organizm?
Oczyszczanie organizmu to bardzo ważny proces, który pozwala uwolnić go od wszystkiego, co mu szkodzi, i tym samym utorować sobie drogę do nowego, lepszego życia - pełnego samych zdrowych rzeczy
Makijaż permanentny podczas okresu
Czy są jakieś przeciwwskazania do wykonywania makijażu permanentnego? Taki typ zabiegu wydaje się wręcz idealny - poddajesz się mu raz i masz na długi czas, nawet na kilka lat, spokój.
Jak zmierzyć obwód łydki?
Współcześnie mamy dostęp do szerokiej oferty ubrań. Jesteśmy także coraz bardziej świadomi tego, jak dbać o naszą sylwetkę i jakie wybierać ubrania by podkreślić atuty, równocześnie maskujące

Spożywana soja, odmiany czarnej, pozytywnie (na biało)- wpływająca na ludzkie zdrowie

sty 8, 2020 przez

Spożywana soja, odmiany czarnej, pozytywnie (na biało)- wpływająca na ludzkie zdrowie

Od dawna wiadomo, że to co codziennie spożywamy i pijemy ma wpływ na nasze codzienne zdrowie, a to przekłada się także na długość naszego życia.
Wszystkim osobą lubiącym nowe i soczyście smaczne potrawy serdecznie polecamy np. sałatka na bazie głównego składnika, jakim jest soja czarna . Wszystko to w cyklu edukacyjni -kulinarnym: „Gotuj smacznie i zdrowo dla zdrowia swojego i innych”. Przepis znajdziecie Państwo poniżej.

Na początku, najważniejsze są odpowiednie składniki i ich proporcje/ ilości

Składniki na dwie porcje, dla dwóch osób:

  • Soja Czarna – 4 średnie łyżki albo 3 duże.
  • Sałatka masłowa – 4 porcje garści.
  • Gruszka – 1 średnia, obrana.
  • Jabłko – 1 średnie, również obrane ze skóry (nieugotowane).
  • Cebula czerwona lub szalotka – 1 średnia
  • Miód – 1 mała łyżeczka.
  • Olej rzepakowy albo lniany – 1 mała łyżka.

Przygotowanie sałatki sojowej

Polecamy Państwu danie, na które potrzeba dużo, aby je przygotować. Pamiętajmy soję należącą, do odmiany czarnej należy moczyć przed ugotowaniem, aż do 12 godzin!
Zamiast jej można użyć również innych strączków (roślin strączkowych), które mamy pod ręką. Ziarna soi należy gotować pod przykryciem, dopóki nie zrobią się one miękkie.

W zależności od odmiany, ich czas gotowania wynosi odpowiednio od 40 do nawet 90 minut! Później należy dodać cebulę do wody, kiedy będzie już ona zeszklona trzeba dodać do niej sól i łyżeczkę miodu.
W dalszej fazie przygotowywania należy pozostawić cebulę do ostygnięcia.
Teraz należy poszatkować (pokroić) sałatę w drobne paseczki. Natomiast jabłko oraz gruszkę trzeba pokroić w kostkę. Kolejno do cebulki należy dodać łyżkę oleju i niezwykle dokładnie razem wszystko wymieszać na sos. Na samym końcu wystarczy już tylko połączyć wszystkie składniki i gotowe!
Pozostaję zatem powiedzieć Smacznego na zdrowie (Taste, Good Apetite!).

Krótki dodatek informacyjny – dot. pochodzenia soi

Po raz pierwszy soja zagościła na stołach starożytnych Chińczyków. Jednakże najpóźniej docenili ją Europejczycy, którzy zaczęli stosować ją dopiero u progu w XVI wieku.
Soja dotychczas, czyli do dziś zajmuje bardzo ważne miejsce w kuchni Dalekiego Wschodu. Ponieważ jest ona nazywana „świętą rośliną”. W kuchni Zachodu jest traktowana raczej, trochę mniejszym uwielbieniem oraz entuzjazmem. Niemalże w większości przypadków jest stosowana do produkcji m.in. pasz dla zwierząt, zwłaszcza krów oraz chowu chlewnego (swing). Aktualnie soja wiedzie prym w uprawach Stanów Z jednoczonych.
Właściwie połowa jej światowej produkcji w miejsce właśnie tam.

Sałatka, tak o to sporządzona dostarcza nam 300 kcal. Jest to ponad 40% dziennego zapotrzebowania ludzkiego organizmu na foliany, 35% na błonnik i witaminę C, ponad 25% dziennego spożycia magnezu oraz 20% dziennego spożycia potasu, żelaza, a także cynku.

 

Podobne

Tagi