Jakie są objawy niedoboru witaminy D? Lepiej ich nie ignorować
Witaminy zwykle są dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem. Ciało ludzkie potrzebuje witamin, żeby prawidłowo funkcjonować, dlatego ich brak może stanowić
Wiosna, lato - czas wzmożonej pracy dla lekarza ortopedy?
Mogłoby się wydawać, że skoro powoli sezon zimowy - kojarzony głównie ze śliskimi chodnikami (choć chyba nie w tym roku!), jazdą na nartach, na łyżwach i innymi,
Jak odpowiednio zadbać o suplementację?
W przypadku obniżonego poziomu żelaza we krwi, warto sięgać po produkty bogate w ten pierwiastek. Liczne warzywa zielone, liściaste, ale także niektóre owoce są doskonałym źródłem
Sposób na piękne rzęsy - regenerum do rzęs serum do rzęs: skład
Rzęsy to atrybut każdej kobiety. Długie, zadbane, podkręcone i ciemne włoski nadają spojrzeniu wyrazu i podkreślają kobiece oko. Nie wszystkie panie mają
Idealny make up - dobra baza pod makijaż. Warsztaty makijażu Warszawa, najlepsza baza pod makijaż
Dobrze wykonany makijaż jest ważnym elementem codziennego wyglądu każdej kobiety. Większość pań wykonuje makijaż codziennie,
Zmarszczki mimiczne. Zabiegi odmładzające Warszawa - usuwanie zmarszczek mimicznych
Zmarszczki mimiczne powstają poprzez nadmierną pracę mięśni mimicznych twarzy. Najczęściej pojawiają się jako pierwsze zmarszczki,
Pierwsze spotkanie rodzica z dzieckiem
Po dziewięciu miesiącach wyczekiwania i przygotowań, na świat przychodzi nasz ukochany mały człowiek
Pierwsze chwile z noworodkiem są przeważnie cudownym doświadczeniem. Na początku

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

lut 23, 2021 przez

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Domowa chałka z kruszonką jest uwielbiana przez wszystkich domowników, nawet tych najmniejszych. Najlepiej jednak smakuje na ciepło i wykonana samodzielnie. Do przygotowania chałki potrzebujemy: 4 szklanki mąki tortowej, 0,5 kostki drożdży (50g), 2 jajka, 6 łyżek cukru, 1 szklanka mleka, 4 łyżki masła, szczypta soli oraz jajko do posmarowania ciasta. Natomiast do przygotowania kruszonki potrzebne nam będą: 4 łyżeczki masła, 3 łyżki cukru oraz około 0,5 szklanki mąki.

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Przygotowanie chałki należy zacząć od podgrzania mleka (0,5 szklanki) oraz dodania do niego drożdży. Następnie 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki ucieramy dokładnie, najlepiej w garnku bądź innym naczyniu o pojemności 0,5-0,75l. Całość pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy zająć się ucieraniem całych jajek z pozostałymi 5 łyżkami cukru. Kolejnym krokiem jest stopienie masła znajdującego się w mleku i pozostawienie całości do wystygnięcia. Mąkę należy przesiać w dużą miskę i wymieszać z odrobiną soli. Następnie robimy w niej niewielki dołek, dodajemy rozczyn, ubite jajka oraz mleko z masłem i całość staramy się porządnie wyrobić.

 

Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w celu podwojenia swojej objętości. Teraz należy zająć się wykonaniem kruszonki. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy mąkę i dalej ucieramy do momentu, aż zrobią się grudki. Wyrośnięte ciasto należy wyłożyć na stolnicę i ugniatać przez jakiś czas. Następnie dzielimy je na połowę, a każdą połówkę jeszcze na kolejne 3 części. Z każdej części należy uformować wałek i zapleść z nich dwa warkocze. Następnie należy przełożyć gotowe warkocze na wyłożoną wcześniej papierem blachę, posmarować chałki ubitym jajkiem i dodatkowo posypać przygotowaną wcześniej przepyszną kruszonką. Całość należy piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Chałkę po upieczeniu możemy jeść z dodatkiem masła bądź dżemu. Równie dobrze smakuje bez jakichkolwiek dodatków.

 

Podobne

Tagi