Jakimi metodami alternatywnymi możemy wesprzeć nasze zdrowie?
Leczenie alternatywne oraz medycyna naturalna zyskują na popularności. Często tradycyjna farmakoterapia nie jest wystarczająco skuteczna, dlatego szukamy alternatywnych
Jak oczyścić swój organizm?
Oczyszczanie organizmu to bardzo ważny proces, który pozwala uwolnić go od wszystkiego, co mu szkodzi, i tym samym utorować sobie drogę do nowego, lepszego życia - pełnego samych zdrowych rzeczy
Kiedy nie dostrzegasz w życiu szczęścia... ale nie tylko.
Może nam się wydawać, że na co dzień chodzimy z oczyma szeroko otwartymi, rozglądając się po świecie i za tym, czego szukamy... Ale czy rzeczywiście to "coś" widzimy?
Zdrowy catering w stolicy
Dobrze zbilansowana dieta to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. W związku coraz większymi zanieczyszczeniami środowiska spora grupa osób cierpi na różnego rodzaju alergie pokarmowe. Alergicy
Alkohol w kuchni - jak go wykorzystać?
Alkohol od zawsze wykorzystywany jest w przygotowywaniu potraw kuchni całego świata. Lokalne trunki nadają daniom wyjątkowego aromatu i wykwintnego smaku. Podczas obróbki cieplnej
Dlaczego warto chodzić do fryzjera?
Salony fryzjerskie są coraz bardziej popularne, jednak wciąż nie brakuje osób, które takie miejsca omijają szerokim łukiem, twierdząc że same umieją podcinać włosy i układać takie fryzury
Korzyści płynące z przebywania w domu seniora
Główną zaletą domów seniora jest to, że zapewniają one opiekę i pewne środowisko dla osób starszych. Osoby starsze mieszkające w domach seniora mają prawo do szeregu usług

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

lut 23, 2021 przez

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Domowa chałka z kruszonką jest uwielbiana przez wszystkich domowników, nawet tych najmniejszych. Najlepiej jednak smakuje na ciepło i wykonana samodzielnie. Do przygotowania chałki potrzebujemy: 4 szklanki mąki tortowej, 0,5 kostki drożdży (50g), 2 jajka, 6 łyżek cukru, 1 szklanka mleka, 4 łyżki masła, szczypta soli oraz jajko do posmarowania ciasta. Natomiast do przygotowania kruszonki potrzebne nam będą: 4 łyżeczki masła, 3 łyżki cukru oraz około 0,5 szklanki mąki.

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Przygotowanie chałki należy zacząć od podgrzania mleka (0,5 szklanki) oraz dodania do niego drożdży. Następnie 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki ucieramy dokładnie, najlepiej w garnku bądź innym naczyniu o pojemności 0,5-0,75l. Całość pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy zająć się ucieraniem całych jajek z pozostałymi 5 łyżkami cukru. Kolejnym krokiem jest stopienie masła znajdującego się w mleku i pozostawienie całości do wystygnięcia. Mąkę należy przesiać w dużą miskę i wymieszać z odrobiną soli. Następnie robimy w niej niewielki dołek, dodajemy rozczyn, ubite jajka oraz mleko z masłem i całość staramy się porządnie wyrobić.

 

Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w celu podwojenia swojej objętości. Teraz należy zająć się wykonaniem kruszonki. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy mąkę i dalej ucieramy do momentu, aż zrobią się grudki. Wyrośnięte ciasto należy wyłożyć na stolnicę i ugniatać przez jakiś czas. Następnie dzielimy je na połowę, a każdą połówkę jeszcze na kolejne 3 części. Z każdej części należy uformować wałek i zapleść z nich dwa warkocze. Następnie należy przełożyć gotowe warkocze na wyłożoną wcześniej papierem blachę, posmarować chałki ubitym jajkiem i dodatkowo posypać przygotowaną wcześniej przepyszną kruszonką. Całość należy piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Chałkę po upieczeniu możemy jeść z dodatkiem masła bądź dżemu. Równie dobrze smakuje bez jakichkolwiek dodatków.

 

Podobne

Tagi