Suplementacja dla osób aktywnych
Kształtując wymarzoną sylwetkę należy pamiętać przede wszystkim o tym, że bez pracy nie ma kołaczy. Nie ma co się oszukiwać - rzeźba nie zrobi się sama. Trzeba w ten proces włożyć sporo
Pyszne muffinki
Wszyscy uwielbiamy słodkie desery i to w różnej postaci. Czy są to lody, ciasto, ciastka czy innego rodzaju desery. Nikt nie może się im oprzeć. W dzisiejszych czasach można stworzyć nawet niskokaloryczne
Dobre odżywki na rzeźbę - suplementacja na rzeźbę
W okresie redukcji organizm będzie wymagał dobrze dobranej suplementacji. Wynika to z faktu, że w czasie utraty wagi dieta opiera się na deficycie kalorii. W związku z
Jak postępować w przypadku jaskry z wąskim kątem przesączania?
Jaskra z wąskim kątem przesączania to jeden z rzadszych typów jaskry. Jest to stan, który zazwyczaj dotyka oboje oczu. Może on wystąpić w formie nagłej, a
Konsekwencje spania na prawym boku
Duża część ludzi może przespać nawet całą noc w jednej pozycji, niektórzy kręcą się i cały czas zmieniają pozycje. Natomiast inni mają pozycje, w których nie mogą w ogóle spać.

Jest
Makijaż permanentny ust i brwi - salon kosmetyczny Warszawa Ursynów. Makijaż permanentny brwi i ust
Zmysłowe, ponętne i przyciągające wzrok usta to marzenie wielu kobiet. Piękne usta dodają kobiecości i seksapilu. Z tego
Zadbaj o swój wygląd
Nasz wygląd zależy przede wszystkim od odpowiedniej pielęgnacji naszego ciała, zwłaszcza skóry twarzy. To właśnie na twarzy widoczne są bowiem nie tylko pierwsze objawy starzenia, ale też wszelkie

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

lut 23, 2021 przez

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Domowa chałka z kruszonką jest uwielbiana przez wszystkich domowników, nawet tych najmniejszych. Najlepiej jednak smakuje na ciepło i wykonana samodzielnie. Do przygotowania chałki potrzebujemy: 4 szklanki mąki tortowej, 0,5 kostki drożdży (50g), 2 jajka, 6 łyżek cukru, 1 szklanka mleka, 4 łyżki masła, szczypta soli oraz jajko do posmarowania ciasta. Natomiast do przygotowania kruszonki potrzebne nam będą: 4 łyżeczki masła, 3 łyżki cukru oraz około 0,5 szklanki mąki.

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Przygotowanie chałki należy zacząć od podgrzania mleka (0,5 szklanki) oraz dodania do niego drożdży. Następnie 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki ucieramy dokładnie, najlepiej w garnku bądź innym naczyniu o pojemności 0,5-0,75l. Całość pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy zająć się ucieraniem całych jajek z pozostałymi 5 łyżkami cukru. Kolejnym krokiem jest stopienie masła znajdującego się w mleku i pozostawienie całości do wystygnięcia. Mąkę należy przesiać w dużą miskę i wymieszać z odrobiną soli. Następnie robimy w niej niewielki dołek, dodajemy rozczyn, ubite jajka oraz mleko z masłem i całość staramy się porządnie wyrobić.

 

Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w celu podwojenia swojej objętości. Teraz należy zająć się wykonaniem kruszonki. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy mąkę i dalej ucieramy do momentu, aż zrobią się grudki. Wyrośnięte ciasto należy wyłożyć na stolnicę i ugniatać przez jakiś czas. Następnie dzielimy je na połowę, a każdą połówkę jeszcze na kolejne 3 części. Z każdej części należy uformować wałek i zapleść z nich dwa warkocze. Następnie należy przełożyć gotowe warkocze na wyłożoną wcześniej papierem blachę, posmarować chałki ubitym jajkiem i dodatkowo posypać przygotowaną wcześniej przepyszną kruszonką. Całość należy piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Chałkę po upieczeniu możemy jeść z dodatkiem masła bądź dżemu. Równie dobrze smakuje bez jakichkolwiek dodatków.

 

Podobne

Tagi