Internetowe kalkulatory BMI
Obliczając swój wskaźnik masy ciała (BMI) warto skorzystać z internetowych kalkulatorów BMI. Wzór na wyliczenie nie jest trudny - masę ciała wyrażoną w kilogramach należy podzielić przez wzrost
Mity na tematy trwałego makijażu brwi
Wiele osób słysząc o zabiegu permanentnego makijażu brwi ma pewne obawy. Zabieg trwałego makijażu brwi obrósł z tej przyczyny w wiele mitów, które krążąc w środowisku kobiet szkodzą
Ćwiczenia na kondycję,odchudzające,wzmacniające w Poznaniu
Wiele osób, które chcą zatroszczyć się o zdrowie i urodę zastanawia się nad tym jaki rodzaj ćwiczeń wybrać. Nie jest to wcale łatwa decyzja, zwłaszcza że bez
Suplementacja dla osób aktywnych
Kształtując wymarzoną sylwetkę należy pamiętać przede wszystkim o tym, że bez pracy nie ma kołaczy. Nie ma co się oszukiwać - rzeźba nie zrobi się sama. Trzeba w ten proces włożyć sporo
Pielęgnacja włosów w wieku dojrzałym.
Gorsza kondycja włosów zależy między innymi od nieprawidłowej diety, stresu, zmian hormonalnych. Z wiekiem zmniejsza się też aktywność genów odpowiedzialnych za powstawanie keratyny
Dobre odżywki na rzeźbę - suplementacja na rzeźbę
W okresie redukcji organizm będzie wymagał dobrze dobranej suplementacji. Wynika to z faktu, że w czasie utraty wagi dieta opiera się na deficycie kalorii. W związku z
Jakimi metodami alternatywnymi możemy wesprzeć nasze zdrowie?
Leczenie alternatywne oraz medycyna naturalna zyskują na popularności. Często tradycyjna farmakoterapia nie jest wystarczająco skuteczna, dlatego szukamy alternatywnych

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

lut 23, 2021 przez

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Domowa chałka z kruszonką jest uwielbiana przez wszystkich domowników, nawet tych najmniejszych. Najlepiej jednak smakuje na ciepło i wykonana samodzielnie. Do przygotowania chałki potrzebujemy: 4 szklanki mąki tortowej, 0,5 kostki drożdży (50g), 2 jajka, 6 łyżek cukru, 1 szklanka mleka, 4 łyżki masła, szczypta soli oraz jajko do posmarowania ciasta. Natomiast do przygotowania kruszonki potrzebne nam będą: 4 łyżeczki masła, 3 łyżki cukru oraz około 0,5 szklanki mąki.

Prosty i pyszny sposób na domową chałkę

Przygotowanie chałki należy zacząć od podgrzania mleka (0,5 szklanki) oraz dodania do niego drożdży. Następnie 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki ucieramy dokładnie, najlepiej w garnku bądź innym naczyniu o pojemności 0,5-0,75l. Całość pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy zająć się ucieraniem całych jajek z pozostałymi 5 łyżkami cukru. Kolejnym krokiem jest stopienie masła znajdującego się w mleku i pozostawienie całości do wystygnięcia. Mąkę należy przesiać w dużą miskę i wymieszać z odrobiną soli. Następnie robimy w niej niewielki dołek, dodajemy rozczyn, ubite jajka oraz mleko z masłem i całość staramy się porządnie wyrobić.

 

Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w celu podwojenia swojej objętości. Teraz należy zająć się wykonaniem kruszonki. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy mąkę i dalej ucieramy do momentu, aż zrobią się grudki. Wyrośnięte ciasto należy wyłożyć na stolnicę i ugniatać przez jakiś czas. Następnie dzielimy je na połowę, a każdą połówkę jeszcze na kolejne 3 części. Z każdej części należy uformować wałek i zapleść z nich dwa warkocze. Następnie należy przełożyć gotowe warkocze na wyłożoną wcześniej papierem blachę, posmarować chałki ubitym jajkiem i dodatkowo posypać przygotowaną wcześniej przepyszną kruszonką. Całość należy piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Chałkę po upieczeniu możemy jeść z dodatkiem masła bądź dżemu. Równie dobrze smakuje bez jakichkolwiek dodatków.

 

Podobne

Tagi