Zachowaj zdrowie na wiosnę.
Cieplejsza pogoda i jasne niebo wiosną mogą przynieść wiele emocji po miesiącach zimowych. Zmiana pór roku to także doskonały czas na przyjęcie nowych zdrowych nawyków lub przejęcie kontroli
Zmarszczki mimiczne. Zabiegi odmładzające Warszawa - usuwanie zmarszczek mimicznych
Zmarszczki mimiczne powstają poprzez nadmierną pracę mięśni mimicznych twarzy. Najczęściej pojawiają się jako pierwsze zmarszczki,
Wyprawka dla niemowlaka – co wybrać?
Twoje maleństwo ma niebawem pojawić się na świecie? Pragniesz skompletować dla niego wyprawkę i mieć pewność, że niczego mu nie zabraknie? Po kompletną wyprawkę możesz udać się do
Alkohol w kuchni - jak go wykorzystać?
Alkohol od zawsze wykorzystywany jest w przygotowywaniu potraw kuchni całego świata. Lokalne trunki nadają daniom wyjątkowego aromatu i wykwintnego smaku. Podczas obróbki cieplnej
Odżywka do rzęs - regenerum do rzęs. Ranking odżywek do rzęs - miralash
Piękne i naturalne rzęsy są wizytówką każdej kobiety. Aby były widoczne większość pań codziennie maluje rzęsy tuszem. Dzięki temu uzyskuje efekt
Wszystko, co musisz wiedzieć o CBD
Związek CBD to związek, który z czasem staje się coraz bardziej popularny i doceniany jest on przez coraz większe grono osób. Chętniej sięgają po ten związek młodsze osoby, chociaż i
Jakie korzyści może przynieść trening indywidualny?
Ćwiczenia i aktywność fizyczna to jeden z najbardziej popularnych a zarazem najbardziej skutecznych sposobów na to, aby w prosty i przyjemny sposób pozbyć się nadprogramowych

Olej z ostropestu DAWKOWANIE

cze 10, 2020 przez

Olej z ostropestu DAWKOWANIE

Znamy już zbawienne właściwości oleju z ostropestu, wiemy też w jakich dziedzinach życia warto go wykorzystywać. Pozostaje nam jedno – korzystać. Aby było to bezpieczne należy wiedzieć jak dawkować produkt i nieco bardziej i głębiej poznać jego specyfikę.
Olej z ostropestu posiada lekko gorzki, orzechowy smak, barwę żółto-brązową. Proces jego produkcji polega na mechanicznym wyciskaniu oleju w niewysokiej temperaturze, która nie przekracza 40 stopni Cejsjusza. Jest to bardzo dobra metoda produkcji, dzięki której olej zachowuje swoje wszystkie naturalne właściwości. Na żadnym jej etapie produkt nie jest poddawany rafinacji i filtracji.
Poleca się jego stosowanie osobom, które chcą poprawić swój apetyt, wspomóc zdrowie oraz urodę, oczyścić organizm a także dbać o świeży (i zdrowy) oddech.
Po pierwsze – i najważniejsze – olej z ostropestu w kuchni stosuje się wyłącznie na zimno. Jest to bardzo ważne, ponieważ w trakcie obróbki termicznej wszystkie wartościowe substancje zawarte w oleju, o które dbali producenci w procesie jego wytwarzania, ulegają wyniszczeniu. Można używać go jako dodatek do sałatek, koktajli, twarogów, gotowanych warzyw.
Aby w pełni korzystać z prozdrowotnych właściwości oleju warto zwrócić uwagę na jego świeżość – choć można kupić go w wielu sklepach, często lepiej pokusić się o kontakt z dostawcą i nabyć go bezpośrednio od niego. Wtedy zyskamy pewność, że dostaniemy produkt najwyższej jakości.
Należy przechowywać go w chłodnym, suchym miejscu. Po otwarciu zaleca się przechowywanie go w ciemnym szkle, w lodówce w temperaturze 4-10 stopni Cejsjusza, wtedy nie straci on swoich właściwości.

Olej z ostropestu dawkowanie
Można spożywać go profilaktycznie, w formie doustnej lub jako dodatek do wielu potraw, nie należy przekraczać przy tym dawki maksymalnie dwóch łyżeczek dziennie. Zbyt duża jego ilość może powodować szereg skutków ubocznych, choć niezbyt poważnych – to z pewnością uciążliwych, takich jak: biegunka, dolegliwości ze strony układu pokarmowego (nudności, wymioty), świąd czy bóle głowy.
Jeśli przyjmujemy go doustnie, zaleca się spożywanie go po posiłku, ze względu na jego właściwości wspomagające wytwarzanie żółci i soku żołądkowego.

 

Podobne

Tagi