Alkohol w kuchni - jak go wykorzystać?
Alkohol od zawsze wykorzystywany jest w przygotowywaniu potraw kuchni całego świata. Lokalne trunki nadają daniom wyjątkowego aromatu i wykwintnego smaku. Podczas obróbki cieplnej
Dostrzegłeś na skórze ciemną kropkę? Idź do lekarza zanim będzie za późno
Jeżeli na skórze dostrzegamy nagłe zmiany w postaci ciemnej kropki o nieregularnym kształcie, to powinno być dla nas poważnym ostrzeżeniem. Jeśli
Olej z ostropestu DAWKOWANIE
Znamy już zbawienne właściwości oleju z ostropestu, wiemy też w jakich dziedzinach życia warto go wykorzystywać. Pozostaje nam jedno – korzystać. Aby było to bezpieczne należy wiedzieć jak
Najpopularniejsze hydrolaty
Czym są hydrolaty?
Hydrolat to woda kwiatowa, czysta esencja roślinna. Można porównać je z olejkami eterycznymi, ale hydrolaty są bardziej rozcieńczone. Warto stosować go regularnie, ze względu
Sprytny sposób na oszczędność czasu przy makijażu
Nieskazitelna cera i wyraziste spojrzenie, to dwie cechy o które większość kobiet zabiega każdego dnia. Delikatny makijaż podkreśla zalety urody kryjąc tym samym jej drobne
Jak schudnąć? Postaw na dietę i ćwiczenia
Każdy z nas marzy o pięknej, zdrowej i wysportowanej sylwetce. Nie da rady tego jednak osiągnąć bez odpowiedniej diety oraz ćwiczeń. Wiele osób mówi, że sukcesy na tym polu odnosi
Naturalne sposoby dbania o skórę.
Piękne i zadbane ciało jest niezwykle ważne dla wielu kobiet. To nie tylko kwestia wyglądu, ale zdrowia, unikania alergii skórnej, podrażnień czy szybszego starzenia się skóry. Jakimi

Olej z ostropestu DAWKOWANIE

cze 10, 2020 przez

Olej z ostropestu DAWKOWANIE

Znamy już zbawienne właściwości oleju z ostropestu, wiemy też w jakich dziedzinach życia warto go wykorzystywać. Pozostaje nam jedno – korzystać. Aby było to bezpieczne należy wiedzieć jak dawkować produkt i nieco bardziej i głębiej poznać jego specyfikę.
Olej z ostropestu posiada lekko gorzki, orzechowy smak, barwę żółto-brązową. Proces jego produkcji polega na mechanicznym wyciskaniu oleju w niewysokiej temperaturze, która nie przekracza 40 stopni Cejsjusza. Jest to bardzo dobra metoda produkcji, dzięki której olej zachowuje swoje wszystkie naturalne właściwości. Na żadnym jej etapie produkt nie jest poddawany rafinacji i filtracji.
Poleca się jego stosowanie osobom, które chcą poprawić swój apetyt, wspomóc zdrowie oraz urodę, oczyścić organizm a także dbać o świeży (i zdrowy) oddech.
Po pierwsze – i najważniejsze – olej z ostropestu w kuchni stosuje się wyłącznie na zimno. Jest to bardzo ważne, ponieważ w trakcie obróbki termicznej wszystkie wartościowe substancje zawarte w oleju, o które dbali producenci w procesie jego wytwarzania, ulegają wyniszczeniu. Można używać go jako dodatek do sałatek, koktajli, twarogów, gotowanych warzyw.
Aby w pełni korzystać z prozdrowotnych właściwości oleju warto zwrócić uwagę na jego świeżość – choć można kupić go w wielu sklepach, często lepiej pokusić się o kontakt z dostawcą i nabyć go bezpośrednio od niego. Wtedy zyskamy pewność, że dostaniemy produkt najwyższej jakości.
Należy przechowywać go w chłodnym, suchym miejscu. Po otwarciu zaleca się przechowywanie go w ciemnym szkle, w lodówce w temperaturze 4-10 stopni Cejsjusza, wtedy nie straci on swoich właściwości.

Olej z ostropestu dawkowanie
Można spożywać go profilaktycznie, w formie doustnej lub jako dodatek do wielu potraw, nie należy przekraczać przy tym dawki maksymalnie dwóch łyżeczek dziennie. Zbyt duża jego ilość może powodować szereg skutków ubocznych, choć niezbyt poważnych – to z pewnością uciążliwych, takich jak: biegunka, dolegliwości ze strony układu pokarmowego (nudności, wymioty), świąd czy bóle głowy.
Jeśli przyjmujemy go doustnie, zaleca się spożywanie go po posiłku, ze względu na jego właściwości wspomagające wytwarzanie żółci i soku żołądkowego.

 

Podobne

Tagi