Hybrydy - manicure hybrydowy Warszawa Wola cennik, rezerwacja
Hybrydowy manicure jest to zabieg, który można wykonać nie tylko w salonie kosmetycznym, ale również samodzielnie w domu. Hybrydę nakłada się zwykle w kilkanaście
Odchudzasz się? Nie zapomnij o wskaźniku BMI!
Wiele osób deklaruje zmianę sposobów odżywiania wraz z nastaniem wiosny - ma to zapewne związek z faktem, że jest to najlepszy czas w roku (a może jeden z wielu...) kiedy
Ciąża a wada wzroku
Ciąża a wada wzroku
Od dawna krąży wiele mitów na temat negatywnego wpływu ciąży na wzrok. Na szczęście większość z nich to zwykłe mrzonki. Pogorszenie wzroku w ciąży jest możliwe, jednak w zdecydowanej
Ćwiczenia na kondycję,odchudzające,wzmacniające w Poznaniu
Wiele osób, które chcą zatroszczyć się o zdrowie i urodę zastanawia się nad tym jaki rodzaj ćwiczeń wybrać. Nie jest to wcale łatwa decyzja, zwłaszcza że bez
Jak odpowiednio zadbać o suplementację?
W przypadku obniżonego poziomu żelaza we krwi, warto sięgać po produkty bogate w ten pierwiastek. Liczne warzywa zielone, liściaste, ale także niektóre owoce są doskonałym źródłem
Sposób na piękne rzęsy - regenerum do rzęs serum do rzęs: skład
Rzęsy to atrybut każdej kobiety. Długie, zadbane, podkręcone i ciemne włoski nadają spojrzeniu wyrazu i podkreślają kobiece oko. Nie wszystkie panie mają
Planowanie zakupów.
Planowanie zakupów ubraniowych
Większość kobiet wie o tym jak wiele czasu zajmuje zakup wymarzonych ubrań. Bardzo często spędzamy całe dnie na chodzeniu po sklepach i przymierzaniu najlepszych propozycji.

Olej z ostropestu DAWKOWANIE

cze 10, 2020 przez

Olej z ostropestu DAWKOWANIE

Znamy już zbawienne właściwości oleju z ostropestu, wiemy też w jakich dziedzinach życia warto go wykorzystywać. Pozostaje nam jedno – korzystać. Aby było to bezpieczne należy wiedzieć jak dawkować produkt i nieco bardziej i głębiej poznać jego specyfikę.
Olej z ostropestu posiada lekko gorzki, orzechowy smak, barwę żółto-brązową. Proces jego produkcji polega na mechanicznym wyciskaniu oleju w niewysokiej temperaturze, która nie przekracza 40 stopni Cejsjusza. Jest to bardzo dobra metoda produkcji, dzięki której olej zachowuje swoje wszystkie naturalne właściwości. Na żadnym jej etapie produkt nie jest poddawany rafinacji i filtracji.
Poleca się jego stosowanie osobom, które chcą poprawić swój apetyt, wspomóc zdrowie oraz urodę, oczyścić organizm a także dbać o świeży (i zdrowy) oddech.
Po pierwsze – i najważniejsze – olej z ostropestu w kuchni stosuje się wyłącznie na zimno. Jest to bardzo ważne, ponieważ w trakcie obróbki termicznej wszystkie wartościowe substancje zawarte w oleju, o które dbali producenci w procesie jego wytwarzania, ulegają wyniszczeniu. Można używać go jako dodatek do sałatek, koktajli, twarogów, gotowanych warzyw.
Aby w pełni korzystać z prozdrowotnych właściwości oleju warto zwrócić uwagę na jego świeżość – choć można kupić go w wielu sklepach, często lepiej pokusić się o kontakt z dostawcą i nabyć go bezpośrednio od niego. Wtedy zyskamy pewność, że dostaniemy produkt najwyższej jakości.
Należy przechowywać go w chłodnym, suchym miejscu. Po otwarciu zaleca się przechowywanie go w ciemnym szkle, w lodówce w temperaturze 4-10 stopni Cejsjusza, wtedy nie straci on swoich właściwości.

Olej z ostropestu dawkowanie
Można spożywać go profilaktycznie, w formie doustnej lub jako dodatek do wielu potraw, nie należy przekraczać przy tym dawki maksymalnie dwóch łyżeczek dziennie. Zbyt duża jego ilość może powodować szereg skutków ubocznych, choć niezbyt poważnych – to z pewnością uciążliwych, takich jak: biegunka, dolegliwości ze strony układu pokarmowego (nudności, wymioty), świąd czy bóle głowy.
Jeśli przyjmujemy go doustnie, zaleca się spożywanie go po posiłku, ze względu na jego właściwości wspomagające wytwarzanie żółci i soku żołądkowego.

 

Podobne

Tagi