Gdzie można kupić profesjonalne artykuły fryzjerskie?
Dla niektórych osób, dbanie o fryzurę jest bardzo ważnym elementem codziennej higieny. Nie wystarczy wymyć włosów dwa razy w tygodniu - o nie, w takim przypadku konieczna
Dobre odżywki na rzeźbę - suplementacja na rzeźbę
W okresie redukcji organizm będzie wymagał dobrze dobranej suplementacji. Wynika to z faktu, że w czasie utraty wagi dieta opiera się na deficycie kalorii. W związku z
Jaki rodzaj ciśnieniomierza wybrać?
Wiele osób korzysta w domu z ciśnieniomierzy. Niemniej tylko prawidłowe ich użycie gwarantuje rzeczywisty pomiar.
Na rynku jest wiele rodzajów ciśnieniomierzy. Warto znaleźć i wybrać
Jak odpowiednio zadbać o suplementację?
W przypadku obniżonego poziomu żelaza we krwi, warto sięgać po produkty bogate w ten pierwiastek. Liczne warzywa zielone, liściaste, ale także niektóre owoce są doskonałym źródłem
Mity na tematy trwałego makijażu brwi
Wiele osób słysząc o zabiegu permanentnego makijażu brwi ma pewne obawy. Zabieg trwałego makijażu brwi obrósł z tej przyczyny w wiele mitów, które krążąc w środowisku kobiet szkodzą
Chcesz poprawić pamięć i koncentrację? Ajurweda zna na to sposób!
Ajurweda jest indyjskim systemem leczenia, który powstał w starożytności. Ajurweda to w tłumaczeniu sanskrytu (jest to język indoeuropejski, używany od
Olej z ostropestu DAWKOWANIE
Znamy już zbawienne właściwości oleju z ostropestu, wiemy też w jakich dziedzinach życia warto go wykorzystywać. Pozostaje nam jedno – korzystać. Aby było to bezpieczne należy wiedzieć jak

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

sty 9, 2021 przez

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

Alkohol od zawsze wykorzystywany jest w przygotowywaniu potraw kuchni całego świata. Lokalne trunki nadają daniom wyjątkowego aromatu i wykwintnego smaku. Podczas obróbki cieplnej alkohol zostaje odparowany, przez co dania z jego dodatkiem mogą być spożywane także przez dzieci czy kobiety w ciąży – zostaje po nim jedynie oryginalny posmak.

Wino w kuchni

Bez wątpienia w gastronomii najczęściej wykorzystuje się różnego rodzaju wina. Wina białe serwuje się do dań z owoców morza i ryb, zaś czerwone świetnie sprawdzają się do potraw na bazie wołowiny i wieprzowiny. Wina dodaje się m.in. do dań kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej. Białe wino to obowiązkowy składnik prawdziwego risotta, zaś czerwone – choćby wołowiny po burgundzku, czyli wykwintnego, jednego z najbardziej charakterystycznych dań kuchni francuskiej. Wina świetnie sprawdzą się do podduszania mięsa i owoców morza. To obowiązkowy dodatek do aromatycznych krewetek czy duszonych ślimaków.

Piwo w daniach tradycyjnych

Jasne piwo serwowane jest m.in. do dań z grilla, a także niektórych dań mięsnych. To także składnik niektórych marynat – świetnie sprawdzi się do zamarynowania udek lub skrzydełek z kurczaka, pozostawi wspaniały posmak na mięsie oraz sprawi, że skórka będzie niezwykle chrupiąca. Popularną potrawą jest także kurczak z rożna na butelce jasnego piwa. Z ciemnego piwa możemy przyrządzić również wspaniałą marynatę do pieczonych żeberek.

Inne alkohole w kuchni

Wśród mocnych alkoholi z pewnością wyróżnić należy whisky, które świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsnych marynat – aromat tego trunku doskonale komponuje się ze smakiem żeberek i grillowanego mięsa. Swoje zastosowanie w kuchni znajdą również owocowe, słodkie nalewki. Nalewkę śliwkową możemy używać m.in. do różnych dań wigilijnych oraz potraw na bazie kapusty, takich jak bigos. Wykorzystywać je możemy również do przyrządzania słodkich sosów deserowych, które następnie serwowane będą jako dodatek do bezy, sernika, lodów lub panna cotty.

 

Podobne

Tagi