Pielęgnacja włosów w wieku dojrzałym.
Gorsza kondycja włosów zależy między innymi od nieprawidłowej diety, stresu, zmian hormonalnych. Z wiekiem zmniejsza się też aktywność genów odpowiedzialnych za powstawanie keratyny
Jak spędzić zimę w mieście?
Zima to okres, na który wiele osób czeka z utęsknieniem. Zabawy na białym puchu stają się coraz bardziej popularne. Zaliczają się do nich głównie jazda na nartach, zjazdy na desce czy szaleństwa
Bezpieczne tabletki na odchudzanie - acai berry 900, green coffee plus: opinie.
Odchudzanie jest to proces długotrwały, który wymaga wyrzeczeń. Jeśli musimy zgubić większą ilość kilogramów należy przygotować się na kilkumiesięczną
Pierwsze spotkanie rodzica z dzieckiem
Po dziewięciu miesiącach wyczekiwania i przygotowań, na świat przychodzi nasz ukochany mały człowiek
Pierwsze chwile z noworodkiem są przeważnie cudownym doświadczeniem. Na początku
Stylizacja na imprezę
W ciągu roku zdarza się wiele imprez, na które jesteśmy zaproszone lub które same organizujemy. Okazji do imprezowania jest mnóstwo: od tych bardziej formalnych takich jak studniówki, wesela, uroczystości
Jak schudnąć? Postaw na dietę i ćwiczenia
Każdy z nas marzy o pięknej, zdrowej i wysportowanej sylwetce. Nie da rady tego jednak osiągnąć bez odpowiedniej diety oraz ćwiczeń. Wiele osób mówi, że sukcesy na tym polu odnosi
Salon urody, SPA. Day SPA w Warszawie
SPA cieszy się coraz większą popularnością. Przyjemne, relaksujące zabiegi pozwalają na poprawienie urody, ale także na przyjemny relaks, co jest bardzo dużą zaletą z punktu widzenia

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

sty 9, 2021 przez

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

Alkohol od zawsze wykorzystywany jest w przygotowywaniu potraw kuchni całego świata. Lokalne trunki nadają daniom wyjątkowego aromatu i wykwintnego smaku. Podczas obróbki cieplnej alkohol zostaje odparowany, przez co dania z jego dodatkiem mogą być spożywane także przez dzieci czy kobiety w ciąży – zostaje po nim jedynie oryginalny posmak.

Wino w kuchni

Bez wątpienia w gastronomii najczęściej wykorzystuje się różnego rodzaju wina. Wina białe serwuje się do dań z owoców morza i ryb, zaś czerwone świetnie sprawdzają się do potraw na bazie wołowiny i wieprzowiny. Wina dodaje się m.in. do dań kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej. Białe wino to obowiązkowy składnik prawdziwego risotta, zaś czerwone – choćby wołowiny po burgundzku, czyli wykwintnego, jednego z najbardziej charakterystycznych dań kuchni francuskiej. Wina świetnie sprawdzą się do podduszania mięsa i owoców morza. To obowiązkowy dodatek do aromatycznych krewetek czy duszonych ślimaków.

Piwo w daniach tradycyjnych

Jasne piwo serwowane jest m.in. do dań z grilla, a także niektórych dań mięsnych. To także składnik niektórych marynat – świetnie sprawdzi się do zamarynowania udek lub skrzydełek z kurczaka, pozostawi wspaniały posmak na mięsie oraz sprawi, że skórka będzie niezwykle chrupiąca. Popularną potrawą jest także kurczak z rożna na butelce jasnego piwa. Z ciemnego piwa możemy przyrządzić również wspaniałą marynatę do pieczonych żeberek.

Inne alkohole w kuchni

Wśród mocnych alkoholi z pewnością wyróżnić należy whisky, które świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsnych marynat – aromat tego trunku doskonale komponuje się ze smakiem żeberek i grillowanego mięsa. Swoje zastosowanie w kuchni znajdą również owocowe, słodkie nalewki. Nalewkę śliwkową możemy używać m.in. do różnych dań wigilijnych oraz potraw na bazie kapusty, takich jak bigos. Wykorzystywać je możemy również do przyrządzania słodkich sosów deserowych, które następnie serwowane będą jako dodatek do bezy, sernika, lodów lub panna cotty.

 

Podobne

Tagi