Jak stracić zbędne kilogramy?
Dieta to trudny czas pełen wyzwań. Mogą nas w tym czasie nachodzić najróżniejsze zachcianki, które nie przyszły by nam do głowy w normalnym czasie. Przykładowo możemy zapytać sami siebie
Codzienna pielęgnacja cery - naturalny krem do twarzy do cery normalnej i suchej
Kobiety od zawsze dbały o swoją skórę na twarzy w sposób szczególny. Nakładały sera do twarzy, kremy odpowiednie do rodzaju skóry, tonizowały
Niedobór żelaza ma fatalny wpływ na organizm jakie są jego objawy?
Niedobór żelaza powoduje różne przypadłości, a jego objawy nie są takie oczywiste jakby mogło się wydawać. Jest ich znacznie więcej niż myślimy.

Objawy
Planowanie zakupów.
Planowanie zakupów ubraniowych
Większość kobiet wie o tym jak wiele czasu zajmuje zakup wymarzonych ubrań. Bardzo często spędzamy całe dnie na chodzeniu po sklepach i przymierzaniu najlepszych propozycji.
Ból brzucha? Są na to sposoby i to bez użycia tabletek!
Ból nigdy nie jest miły, ale zazwyczaj w taki sposób organizm pokazuje nam, że coś jest nie tak. Informuje nas, że nie funkcjonuje prawidłowo lub gdy dojdzie do
Salon urody, SPA. Day SPA w Warszawie
SPA cieszy się coraz większą popularnością. Przyjemne, relaksujące zabiegi pozwalają na poprawienie urody, ale także na przyjemny relaks, co jest bardzo dużą zaletą z punktu widzenia
Popularne portale internetowe dla kobiet
Dostęp do Internetu jest coraz powszechniejszy. Urządzenia ze stałym dostępem do sieci posiadają już nie tylko mieszkańcy wielkich miast ale także osoby mieszkające na wsiach.

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

sty 9, 2021 przez

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

Alkohol od zawsze wykorzystywany jest w przygotowywaniu potraw kuchni całego świata. Lokalne trunki nadają daniom wyjątkowego aromatu i wykwintnego smaku. Podczas obróbki cieplnej alkohol zostaje odparowany, przez co dania z jego dodatkiem mogą być spożywane także przez dzieci czy kobiety w ciąży – zostaje po nim jedynie oryginalny posmak.

Wino w kuchni

Bez wątpienia w gastronomii najczęściej wykorzystuje się różnego rodzaju wina. Wina białe serwuje się do dań z owoców morza i ryb, zaś czerwone świetnie sprawdzają się do potraw na bazie wołowiny i wieprzowiny. Wina dodaje się m.in. do dań kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej. Białe wino to obowiązkowy składnik prawdziwego risotta, zaś czerwone – choćby wołowiny po burgundzku, czyli wykwintnego, jednego z najbardziej charakterystycznych dań kuchni francuskiej. Wina świetnie sprawdzą się do podduszania mięsa i owoców morza. To obowiązkowy dodatek do aromatycznych krewetek czy duszonych ślimaków.

Piwo w daniach tradycyjnych

Jasne piwo serwowane jest m.in. do dań z grilla, a także niektórych dań mięsnych. To także składnik niektórych marynat – świetnie sprawdzi się do zamarynowania udek lub skrzydełek z kurczaka, pozostawi wspaniały posmak na mięsie oraz sprawi, że skórka będzie niezwykle chrupiąca. Popularną potrawą jest także kurczak z rożna na butelce jasnego piwa. Z ciemnego piwa możemy przyrządzić również wspaniałą marynatę do pieczonych żeberek.

Inne alkohole w kuchni

Wśród mocnych alkoholi z pewnością wyróżnić należy whisky, które świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsnych marynat – aromat tego trunku doskonale komponuje się ze smakiem żeberek i grillowanego mięsa. Swoje zastosowanie w kuchni znajdą również owocowe, słodkie nalewki. Nalewkę śliwkową możemy używać m.in. do różnych dań wigilijnych oraz potraw na bazie kapusty, takich jak bigos. Wykorzystywać je możemy również do przyrządzania słodkich sosów deserowych, które następnie serwowane będą jako dodatek do bezy, sernika, lodów lub panna cotty.

 

Podobne

Tagi