Czy warto robić hennę?
Henna to naturalny barwnik wykorzystywany do farbowania rzęs i brwi zarówno w zakładach kosmetycznych, jak i w warunkach domowych. Położenie preparatu jest łatwe i szybkie, co pozwala wykonać zabieg
Przepuklina dyskowa - leczenie
Przepuklina dysku jest również znana jako wysunięty, pęknięty lub wybrzuszony dysk. Jest to jedna z najczęstszych przyczyn bólu szyi, pleców i nóg. W większości przypadków przepukliny dysków
Na co pomaga i jakie jest działanie Sauny?
Sauna to doskonały sposób relaksu po ciężkim dniu w pracy, po wysiłku, a nawet w czasie przeziębienia, jakie są zalety sauny?
Działanie sauny
Jak działa sauna i jakie są jej
Jaka dieta pomoże schudnąć?
Każdy kto chce się odchudzić, musi pamiętać o tym, aby czynić to rozważnie. Zbyt szybkie gubienie kilogramów może bowiem doprowadzić nie tylko do popularnego efektu jojo, który charakteryzuje
Berberys - wspomóż układ pokarmowy!
Berberys (kwaśnica pospolita), jest ziołem znanym od wielu lat w medycynie ludowej oraz konwencjonalnej. Berberys jest bogactwem witaminy C, alkaloidów oraz kwasów organicznych. Możemy
Niedobór żelaza ma fatalny wpływ na organizm jakie są jego objawy?
Niedobór żelaza powoduje różne przypadłości, a jego objawy nie są takie oczywiste jakby mogło się wydawać. Jest ich znacznie więcej niż myślimy.

Objawy
Hashimoto - choroba gwiazd?
Wiele gwiazd - czy to z powodów osobistych, czy marketingowych - dokonuje od czasu do czasu pewnego rodzaju coming out'u. Sławne osoby przyznają się w ten sposób publicznie do zdrad, orientacji

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

sty 9, 2021 przez

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

Alkohol od zawsze wykorzystywany jest w przygotowywaniu potraw kuchni całego świata. Lokalne trunki nadają daniom wyjątkowego aromatu i wykwintnego smaku. Podczas obróbki cieplnej alkohol zostaje odparowany, przez co dania z jego dodatkiem mogą być spożywane także przez dzieci czy kobiety w ciąży – zostaje po nim jedynie oryginalny posmak.

Wino w kuchni

Bez wątpienia w gastronomii najczęściej wykorzystuje się różnego rodzaju wina. Wina białe serwuje się do dań z owoców morza i ryb, zaś czerwone świetnie sprawdzają się do potraw na bazie wołowiny i wieprzowiny. Wina dodaje się m.in. do dań kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej. Białe wino to obowiązkowy składnik prawdziwego risotta, zaś czerwone – choćby wołowiny po burgundzku, czyli wykwintnego, jednego z najbardziej charakterystycznych dań kuchni francuskiej. Wina świetnie sprawdzą się do podduszania mięsa i owoców morza. To obowiązkowy dodatek do aromatycznych krewetek czy duszonych ślimaków.

Piwo w daniach tradycyjnych

Jasne piwo serwowane jest m.in. do dań z grilla, a także niektórych dań mięsnych. To także składnik niektórych marynat – świetnie sprawdzi się do zamarynowania udek lub skrzydełek z kurczaka, pozostawi wspaniały posmak na mięsie oraz sprawi, że skórka będzie niezwykle chrupiąca. Popularną potrawą jest także kurczak z rożna na butelce jasnego piwa. Z ciemnego piwa możemy przyrządzić również wspaniałą marynatę do pieczonych żeberek.

Inne alkohole w kuchni

Wśród mocnych alkoholi z pewnością wyróżnić należy whisky, które świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsnych marynat – aromat tego trunku doskonale komponuje się ze smakiem żeberek i grillowanego mięsa. Swoje zastosowanie w kuchni znajdą również owocowe, słodkie nalewki. Nalewkę śliwkową możemy używać m.in. do różnych dań wigilijnych oraz potraw na bazie kapusty, takich jak bigos. Wykorzystywać je możemy również do przyrządzania słodkich sosów deserowych, które następnie serwowane będą jako dodatek do bezy, sernika, lodów lub panna cotty.

 

Podobne

Tagi