Na co zwrócić uwagę czy manicure i pedicure?
Dziś salony manicurzystek są dosłownie wszędzie, a znakomita większość kobiet nie wyobraża sobie, by z nich nie korzystać. Lecz czy takie zabiegi są zawsze bezpieczne? Na co
Planowanie zakupów.
Planowanie zakupów ubraniowych
Większość kobiet wie o tym jak wiele czasu zajmuje zakup wymarzonych ubrań. Bardzo często spędzamy całe dnie na chodzeniu po sklepach i przymierzaniu najlepszych propozycji.
Lekarstwo dla ciała i duszy
Dieta to jakby drugie ja. Czy Ty też tak masz? Ciągłe przeliczanie kalorii, ważenie, mierzenie i inne zabiegi, które mają nam niby pomóc zrzucić zbędne kilogramy. Czy jest to aż tak bardzo
Jak skutecznie pomagać poszkodowanym?
O wypadki wcale nie tak trudno. Można być zarówno świadkiem jak i uczestnikiem wypadku niemal na każdym kroku - czy to w drodze do pracy czy w zaciszu własnego domostwa. Wypadki są
Sauna infrared - zalety sauny na podczerwień - Poznań
Korzystny wpływ sauny na zdrowie jest znany od bardzo dawna. Systematyczne wizyty w saunie mogą okazać się bardzo pomocne w przypadku niektórych dolegliwości i doskonale
Rodzaje aparatów ortodontycznych
Choć rodzajów aparatów ortodontycznych dostępnych na rynku jest bardzo wiele, tradycyjnie dzielą się one na te, które zakładane są na stałe, oraz takie, które możemy dowolnie wyciągać.
Operacja haluksów
Coraz więcej kobiet decyduje się na noszenie butów na wysokim obcasie. To zależne jest często od pracy jaką wykonują. Są zawody, gdzie takie buty muszą być codziennym obuwiem. Jednak nie wiadomo czy

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

sty 9, 2021 przez

Alkohol w kuchni – jak go wykorzystać?

Alkohol od zawsze wykorzystywany jest w przygotowywaniu potraw kuchni całego świata. Lokalne trunki nadają daniom wyjątkowego aromatu i wykwintnego smaku. Podczas obróbki cieplnej alkohol zostaje odparowany, przez co dania z jego dodatkiem mogą być spożywane także przez dzieci czy kobiety w ciąży – zostaje po nim jedynie oryginalny posmak.

Wino w kuchni

Bez wątpienia w gastronomii najczęściej wykorzystuje się różnego rodzaju wina. Wina białe serwuje się do dań z owoców morza i ryb, zaś czerwone świetnie sprawdzają się do potraw na bazie wołowiny i wieprzowiny. Wina dodaje się m.in. do dań kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej. Białe wino to obowiązkowy składnik prawdziwego risotta, zaś czerwone – choćby wołowiny po burgundzku, czyli wykwintnego, jednego z najbardziej charakterystycznych dań kuchni francuskiej. Wina świetnie sprawdzą się do podduszania mięsa i owoców morza. To obowiązkowy dodatek do aromatycznych krewetek czy duszonych ślimaków.

Piwo w daniach tradycyjnych

Jasne piwo serwowane jest m.in. do dań z grilla, a także niektórych dań mięsnych. To także składnik niektórych marynat – świetnie sprawdzi się do zamarynowania udek lub skrzydełek z kurczaka, pozostawi wspaniały posmak na mięsie oraz sprawi, że skórka będzie niezwykle chrupiąca. Popularną potrawą jest także kurczak z rożna na butelce jasnego piwa. Z ciemnego piwa możemy przyrządzić również wspaniałą marynatę do pieczonych żeberek.

Inne alkohole w kuchni

Wśród mocnych alkoholi z pewnością wyróżnić należy whisky, które świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsnych marynat – aromat tego trunku doskonale komponuje się ze smakiem żeberek i grillowanego mięsa. Swoje zastosowanie w kuchni znajdą również owocowe, słodkie nalewki. Nalewkę śliwkową możemy używać m.in. do różnych dań wigilijnych oraz potraw na bazie kapusty, takich jak bigos. Wykorzystywać je możemy również do przyrządzania słodkich sosów deserowych, które następnie serwowane będą jako dodatek do bezy, sernika, lodów lub panna cotty.

 

Podobne

Tagi